Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

НКРЕ роз'яснила порядок оплати електроенергії

Реклама

У листі від 17 березня 2014 року № 1598/26/47-14 НКРЕ нагадала, що згідно частини 7 ст. 276 Господарського кодексу оплата енергії, що відпускається, здійснюється відповідно до умов договору. Договір може передбачати попередню оплату, планові платежі з наступним перерахунком або оплату, що проводиться за вартість прийнятих ресурсів.

Відповідно до пункту 1.2 Правив користування електричною енергією авансовий платіж - це часткова оплата (у розмірі, обумовленому договором) заявленого на наступний розрахунковий період об'єму електроенергії, здійснюється до початку розрахункового періоду; планові платежі - це перерахування коштів частями з певною періодичністю (плановий період) впродовж розрахункових періодів (розрахункового періоду); передоплата - це плата за начала розрахункового або планового періоду повної вартості прогнозованого об'єму споживання електроенергії у відповідному періоді; розрахунковий період - це період часу, вказаний в договорі, за який визначається об'єм спожитою і / або переданій електроенергії, величина потужності і здійснюються відповідні розрахунки.

Постачання електрики усім споживачам здійснюється відповідно до режимів, передбачених договорами. Для зменшення споживачам разового фінансового навантаження НКРЕ вимагає розбити розрахунковий період на декілька планових періодів і використовувати авансовий платіж, а саме, часткову оплату (у розмірі, обумовленому договором), заявленого на наступний плановий період об'єму електроенергії, яка здійснюється до початку планового періоду, а тому у разі отримання відповідного звернення, НКРЕ рекомендує постачальникам приймати пропозиції споживачів по використанню авансових платежів.

Також звернена увага, що згідно з положеннями пунктів 6.1, 6.6 і 6.11 Правив передоплата повинна здійснюватися споживачами за період, що не перевищує один розрахунковий період (місяць).

Постачальники електроенергії за регульованим тарифом повинні вживати усі вичерпні заходи для недопущення порушень прав споживачів при здійсненні ними передоплати, зокрема, недопущення вимогами здійснювати передоплату за період, що перевищує один розрахунковий період (місяць).

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини