Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Омбудсман розкритикувала законопроект про превентивне затримання

21 березня 2014, 13:16
261
1
Реклама

Уповноважений ВР України з прав людини Валерія Лутковская звернулася до в.о. Президента України, Голови ВР А. Турчинова з приводу внесеного на розгляд парламенту проекту Закону України "Про превентивний затримання особи" (№ 4471).

Проектом встановлено, що превентивне затримання особи здійснюється з метою недопущення і припинення злочинних посягань, які здійснюються проти основ нацбезпеки України, громадського порядку. Детальніше про проект читайте в матеріалі ЮРЛИГИ : Підозрюваних в сепаратизмі пропонують затримувати на строк до 30 діб.

У зверненні говориться, що які б цілі не декларувалися на користь цього проекту, внесення його на розгляд парламенту вже само по собі ганьбить Україну.

Уповноважений звертає увагу на те, що Законом України неможливо, як це пропонується проектом, припинити дію того або іншого положення Конституції України. Зокрема, права, передбачені ст. 29 Конституцій, не можуть бути обмежені навіть в умовах воєнного або надзвичайного стану відповідно до положень ст. 64 Конституції України.

В. Лутковская підкреслила, що положення пропонованого проекту суперечать таким статтям Конституції України : 1 (Україна є демократичною і правовою державою), 3 (людина, його життя і здоров'я, честь і гідність, недоторканість і безпека визнаються в Україні найвищою соціальною цінністю), 6 (про розподіл влади на законодавчу, старанну і судову), 8 (про визнання і дія принципу верховенства права в Україні), 19 (про обов'язок органів влади і посадовців діяти тільки на основі, в межах повноважень і способом, передбаченими Конституцією і законами України), 22 (про неможливість відміни прав людини, що гарантуються Конституцією, і неможливість звуження їх змісту і об'єму), 29 (право на свободу і особисту недоторканість), 55 ( право на судовий захист), 57 (право знати свої права і обов'язки), 59 ( право на правову допомогу), 64 (неможливість обмеження конституційних прав, окрім випадків, передбачених Конституцією).

Крім того, проект суперечить ст. 5 (право на свободу і особисту недоторканість) і 6 (право на справедливий суд Конвенції про захист прав людини і основних свобод.

Валерія Лутковская в листі відмітила, що у разі прийняття вказаного проекту, кожна затримана на його основі особа може відразу ж звертатися до Європейського суду проти Українищо в результаті однозначно приведе до рішення на користь особи.

Джерело: омбудсман.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини