Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Набули чинності зміни до Закону про вибори Президента

Реклама

Сьогодні, 21 березня, набув чинності Закон № 879 - VII "Про внесення змін до Закону "Про вибори Президента України" і деяких інших законодавчих актів України відносно техніко-юридичного удосконалення виборчого процесу", прийнятий Верховною Радою 13 березня.

Згідно зі змінами обличчя вважається таким, що проживає на території Україниякщо його місце проживання зареєстроване в Україні відповідно до Законом "Про свободу пересування і вільний вибір місця проживання в Україні". Ця поправка була внесена в законопроект потім першого читання і дозволяє Віталієві Кличку балотуватися на пост Президента України.

Також передбачено, що фотографування, відеофіксація у будь-який спосіб результатів волевиявлення виборців, у тому числі - особисто виборцем в кабіні для таємного голосування; а також демонстрація виборцем результатів волевиявлення в приміщенні для голосування, забороняється і є порушенням таємниці голосування. Членам виборчкомів і іншим особам заборонено здійснювати будь-які дії або розголошувати відомості, які дають можливість встановити зміст волевиявлення конкретного виборця.

Реалізація права голосу на виборах Президента громадянами України, які проживають або знаходяться в період підготовки і проведення виборів за межами Українизабезпечується шляхом їх включення в список виборців на відповідній закордонній виборчій дільниці.

Право висунення кандидата на пост Президента України реалізується через політичні партії і шляхом самовыдвижения (виключено право висунення кандидатів виборчими блоками). Партія може висунути тільки одного кандидата.

Також зміни торкаються термінів назаначения і проведення виборів. Чергові президентські вибори проводяться у останнє воскресіння березня п'ятого року повноважень Президента (раніше - жовтня). Верховна Рада призначає чергові вибори не пізніше чим за 100 днів до дня виборів (раніше - не пізніше, ніж за 90 днів).

На території АР Крим будуть створені тимчасові спеціальні избиратльные ділянки. Такі ділянки утворюються окружною виборчою комісією на підставі представлень районних, районних в містах Києві і Севастополі державних адміністрацій або виконавських комітетів міських рад міст обласного (республіканського АР Крим) значення, форма яких затверджується Центральною виборчою комісією. Вказані представлення повинні поступити у відповідну окружну виборчу комісію не пізніше чим за тридцять п'ять днів до дня голосування.

Крім того, Закон доповнений новій ст. 35-1, згідно якої кожен виборець має право на тимчасову зміну місця голосування без зміни виборчої адреси відповідно до частини 3 ст. 7 Закону "Про Державний реєстр виборців". Мотивоване звернення подається виборцем в орган ведення Реєстру (держадміністрація або міськрада) по місцю знаходження вказаної виборцем виборчої дільниці або за виборчою адресою не пізніше чим за п'ять днів до дня голосування. Порядок тимчасової зміни місця голосування без зміни виборчої адреси встановлюється Центральною виборчою комісією.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини