Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

КСУ назвав неконституційною декларацію про незалежність Криму

21 березня 2014, 10:22
175
2
Реклама

Сьогодні, 21 березня, Конституційний Суд України оприлюднив своє рішення в справі за конституційним уявленням і. о. Президента України, Голови Верховної Ради України відносно конституційності Постанови ВР АРК "Про Декларації про незалежність Автономної Республіки Крим і міста Севастополя" від 11 березня 2014 № 1727-6/14. Відповідне представлення поступило від А. Турчинова 16 березня.Суд вирішив, що постанова ВР АР Крим про Декларацію про незалежність АРК і міста Севастополя визнано неконституційним і втрачає силу з дня прийняття Конституційним Судом України цього Рішення.

Нагадаємо, декларацією встановлено, що Крим після референдуму буде оголошений незалежною і суверенною державою з республіканською формою правління.

КСУ відмітив, що в Рішенні від 16 січня 2003 року № 1-рп/2003 у справі про Конституцію АР Крим Конституційний Суд України відмітив, що для АРК як адміністративно-територіальної одиниці України чужі державний суверенітет, власне громадянство і інші ознаки держави; межі АРК з іншими адміністративно-територіальними одиницями не є державними кордонами. Згідно правової позиції КСУ, викладеної в цьому ж рішенні, поняття "Державна територія" (територія України) і "територія відповідної адміністративно-територіальної одиниці", зокрема територія АРК, про яку говориться в ст. 7 Конституцій АРК, хоча і взаємозв'язані, але за своїм змістом відрізняються; Конституція України встановлює, що суверенітет України поширюється на усю її територію.

Конституційний Суд дійшов висновку, що твердження Постановою Верховної Ради АРК Декларації не відноситься до повноважень Верховної Ради АРК і суперечить статтям 2, 8, 132, 133, 134, ч. 2 ст. 135, ст. 137, 138 Конституцій України.

У пункті 1 Декларації передбачено, що "у випадку якщо в результаті прямого волевиявлення народів Криму, яке повинне відбутися 16 березня 2014 р., буде прийнято рішення про входження Криму, включаючи АРК і місто Севастополь, до складу Росії".

Проте Конституція і закони України, інші нормативно-правові акти, у тому числі Конституція АР, а також міжнародно-правові акти, ратифіковані Україною, не містять поняття "Народи Криму" і не дають йому визначення. Використання в Декларації такого поняття як узагальненого визначення громадян України, що проживають в АРК і місті Севастополі, безпідставно і не відповідає Конституції України.

КСУ відмічає, що право на самовизначення на території АРК і місті Севастополі було реалізовано їх жителями як невід'ємною частиною усього Українського народу під час всенародного голосування на всеукраїнському референдумі 1 грудня 1991 р.

Конституція України не передбачає права окремої частини громадян України (у тому числі і національних меншин) на одностороннє самовизначенняв результаті якого станеться зміна території України як унітарної держави. Питання зміни меж України повинне вирішуватися на всеукраїнському референдумі, призначеному Верховною Радою України відповідно до ст. 7, п.2 ч.1 ст. 85 Основного Закону України.

Відмітимо, 17 березня депутати ВР АР Крим прийняли постанова про не залежність Криму, відповідно до якого Крим проголошений незалежною суверенною державою - Республікою Крим, в якій місто Севастополь має особливий статус. З дня набуття чинності Постанови на території Республіки Крим не застосовується законодавство України, не виконуються рішення Верховної Ради України і інших державних органів України, прийняті після 21 лютого 2014 року.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини