Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Мінфін планує оподаткування прибутків від депозитів більше 100 тис. грн.

21 березня 2014, 09:30
465
2
Реклама

Громадськість і медіа активно обговорюють питання можливого введення урядом оподаткування депозитів населення. Мінфін підкреслює, що йдеться не про оподаткування депозитів, а тільки прибутків від них. Причому в контексті реалізації принципу соціальної справедливостівідповідно до пп. 4.1.6 п. 4.1 статей 4 Податкові кодекси України, які полягають у встановленні податків і зборів відповідно до платоспроможності платників податків.

Так, зокрема, пропонується ввести оподаткування податком на прибутки фізичних осіб лише 1,5 % власників найбільших вкладів, розмір яких перевищує 100 тис. грн.на які доводиться 70 % усіх банківських заощаджень, тобто, для багатої частини населення.

Оподаткування вкладів до 100 тис. грн., які є наймасовішою категорією (98,5 %), не передбачається. Так, якщо загальна сума вкладів не перевищує 100 тис. грн. в одній фінансовій установі на кінець звітного податкового місяця, то оподаткування відсотківнарахованих вкладникові в цій установі, не передбачається.

На користь введення оподаткування процентних прибутків, отриманих резидентами, свідчить міжнародний досвід, відмічають в Мінфіні. Наприклад, в Литві і Японії - по ставці 15 %, в Польщі - по ставці 19 %, в Німеччині - по ставці 25 %, в Швейцарії - по ставці 35 %, в Нідерландах - від 37 % до 52 %.

А в Україні заробітні плати у галузі освіти, охорони здоров'я, культури і сільського господарства оподатковуються на загальних підставах, а прибутки, які отримують багаті вкладники, звільнені від оподаткування. Тому уряд наполягатиме на тому, щоб процентні прибутки на такі вклади налогооблагались.

Джерело: Мінфін.

Нагадаємо,
Арсеній Яценюк раніше повідомляв, що планується оподаткування прибутків від вкладів понад 50 тыс.грн.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини