Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Кабмін порахує збитки від анексії Криму, а Мінюст підготує проект про окуповані території

20 березня 2014, 09:38
152
1
Реклама

Рішенням Ради національної безпеки і оборони України було доручено Кабінету Міністрів здійснити ряд заходів правового характеру по захисту інтересів України і її громадян у зв'язку з окупацією частини території України. Про це за підсумками засідання СНБО заявив Міністр юстиції України Павло Петренко.

"Кабінету Міністрів доручено підготувати відповідні виводи і обгрунтування збитків, викликаних анексією частини території України Російською Федерацією"- відмітив Міністр юстиції.

За його словами, Мінюстом має бути встановлена вартість майна, об'єктів державної і комунальної власності, природних копалин і ресурсів, які знаходяться на території Криму. "Також нам доручено підготувати відповідні звернення до Європейського суду з прав людини і інші міжнародні судові установи по вказаних компенсаціях"- відмітив П. Петренко.

Крім того, Міністр юстиції повідомив про доручення СНБО підготувати проект Закону "Про визначення правового статусу громадян України, які проживають на тимчасово окупованих територіях" в цілях забезпечення їх прав (нагадаємо, депутат Ю. Деревянко вже зареєстрував схожий законопроект).

"Нами розробляється законопроект про тимчасово окуповані території. Цей документ передбачатиме правовий статус території, яка є тимчасово окупованою російською стороною, захист прав власності громадян на майно, а будь-які угоди по відчуженню цього майна самопроголошеною кримською владою є нікчемними"- відмітив Павло Петренко.

За його словами, відповідно до міжнародного законодавства право власності громадян за станом на початок військової агресії Росії на території України зафіксоване.

"Також цей закон передбачатиме особливості і заборони економічної діяльності на окупованій території. Будуть обмежені грошові перекази, а також економічна діяльність тих компаній, які фактично співпрацюють з самопроголошеною кримською владою, яку підтримує російська сторона"- підкреслив глава Мінюсту.

П. Петренко відмітив, що законопроект передбачає правові наслідки рішень і дій самопроголошеної кримської влади. Юридичну силу матимуть тільки ті рішення, які прийматимуться законно призначеними або обраними органами влади відповідно до українського законодавства, відмітив Міністр.

Згідно з проектом закону передбачена відповідальність осіб, що є співучасниками протиправних дій самопроголошеної кримської влади. "Ми сподіваємося, що цей законопроект буде ухвалений на найближчому пленарному засіданні Верховної Ради"- резюмував Міністр юстиції України.

Джерело: Мінюст.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини