Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Як проводиться оцінка для цілей оподаткування при спадкоємстві і даруванні?

Реклама

У час нотаріального оформлення об'єктів спадкоємстваокрім земельних ділянок, легкових автомобілів, мотоциклів, мопедів, оцінка такого майна, майнових прав проводиться із застосуванням бази, відповідної ринкової вартості. Це роз'яснив Фонд держмайна в листі від 6 березня 2014 року № 10-36-2493. Відповідно до ст. 5 Закону "Про оцінку майна, майнових прав і професійної оцінної діяльності в Україні" визначення ринкової вартості майнамайнових прав здійснюють суб'єкти оцінної діяльності - суб'єкти господарювання : фізособи - суб'єкти підприємницької діяльності, юрособи незалежно від їх організаційно-правової форми і форми власності, у складі яких працює хоч би один оцінювач, зареєстровані в уставленому порядку в Державному реєстрі оцінювачів і суб'єктів оцінної діяльності, що упевняється діючим сертифікатом суб'єкта оцінної діяльності із спеціалізацій:

- 1.1 - 1.7 у рамках напряму 1 "Оцінка об'єктів в матеріальній формі";

- 2.1 - 2.2 у рамках напряму 2 "Оцінка цілісних майнових комплексів, паїв, цінних паперів, майнових прав і нематеріальних активів, у тому числі прав на об'єкти інтелектуальної власності", залежно від виду об'єкту спадкоємства. Така оцінка майна проводиться на підставі договору про проведення оцінки майна, ув'язненого між замовником оцінки і суб'єктом оцінної діяльності, і оформляється звітом про оцінку об'єкту спадкоємства.

Для цілей оподаткування доходу, отриманого платником податків в результаті прийняття в спадок земельної ділянки як самостійного об'єкту цивільних правовідносин, використовується результат нормативної грошової оцінки такої земельної ділянки, яка відповідно до ст. 20 Закону "Про оцінку земель", оформляється витяганням з техдокументации за нормативною грошовою оцінкою земель.

Відповідно до пункту 174.7 ст. 174 Податкові кодекси вартість легкових автомобілів, мотоциклів, мопедів, отриманих в спадок або подарунок, підлягаючих оподаткуванню, визначається в порядку, встановленому абзацом третім пункту 173.1 ст. 173 НК. Нормой закріплено, що дохід від продажу (обміну) таких транспортних засобів визначається виходячи з ціни, вказаної в договорі купівлі-продажу (міни), але не нижче за среднерыночной вартість відповідного ТС або не нижче за його оцінну вартість, визначену згідно з (по вибору платника податків) законом. Таким чином, під час нотаріального оформлення об'єктів спадку, дарування, що відносяться до легкових автомобілів, мотоциклів, мопедів, оцінка таких об'єктів (у разі її проведення) проводиться із застосуванням бази, відповідної оцінної вартості.

Згідно з пунктом 3 Порядку проведення оцінки для цілей оподаткування і нарахування і сплати інших обов'язкових платежів, що стягуються відповідно до законодавства визначення оцінної вартості здійснюється суб'єктом оцінної діяльності, інформація про яке включена в Державний реєстр оцінювачів і суб'єктів оцінної діяльності :

- по спеціалізації 1.8 "Оцінка для цілей оподаткування і нарахування і сплати інших обов'язкових платежів, що стягуються відповідно до законодавства у рамках напряму 1 "Оцінка об'єктів в матеріальній формі" і / або спеціалізації 2.3 "Оцінка для цілей оподаткування і нарахування і сплати інших обов'язкових платежів, що стягуються відповідно до законодавства" у рамках напряму 2 "Оцінка цілісних майнових комплексів, паїв, цінних паперів, майнових прав і нематеріальних активів, у тому числі прав на об'єкти інтелектуальної власності", у складі якого працює не менше один оцінювач по спеціалізація 1.8 і / або 2.3;

- по напряму 3 "Оцінка для цілей оподаткування і нарахування і сплати інших обов'язкових платежів, що стягуються відповідно до законодавства", у складі якого працює не менш одного оцінювач по напряму 3. Оцінювачами по напряму 3 являється оцінювачі по такому напряму, а також оцінювачі по спеціалізації 1.8 і / або 2.3.

Відповідно до пункту 174.6 ст. 174 НК засобу, майно, майнові або немайнові права, вартість робіт, послуг, даровані платникові податків, оподатковуються згідно з правилами, встановленими для оподаткування спадку. Таким чином, в час нотаріального оформлення об'єкту даруванняокрім об'єктів, що відносяться до земельних ділянок як самостійних об'єктів цивільних правовідносин, легкових автомобілів, мотоциклів, мопедів, його оцінка робиться із застосуванням бази, відповідної ринкової вартості. У разі проведення оцінки легкових автомобілів, мотоциклів, мопедів для цілей оформлення об'єкту дарування визначається оцінна вартість. Для цілей оподаткування доходу, отриманого платником податків в результаті прийняття ним в дар земельної ділянки як самостійного об'єкту цивільних правовідносин, використовується результат нормативної грошової оцінки такої земельної ділянки.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини