Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

МЗС України вимагає у міжнародного співтовариства не визнавати "Республіку Крим"

18 березня 2014, 09:40
149
7
Реклама

17 березня 2014 року нелегітимним складом Верховної Ради Автономної Республіки Крим було прийнято постанова "Про незалежність Криму". У зв'язку з цим Міністерство закордонних справ України заявляє, що Верховна Рада АРК порушила конституційний принцип територіальної цілісності України і вийшла за межі своїх повноважень (зокрема, факт порушення був чітко встановлений КСУ, а ВРУ ухвалила припинити повноваження Верховної Ради АР Крим, внаслідок чого остання втратила всяку легітимність).

Враховуючи те, що незалежність Криму була проголошена нелегітимним органом за результатами антиконституційного референдумупроведеного з кричущими порушеннями загальноєвропейських норм і стандартів проведення референдумів, МЗС України звертається до усіх членів міжнародного співтовариства з наполегливим проханням утриматися від міжнародного визнання "Республіки Крим".

Міністерство підкреслює, що в сучасному міжнародному праві загальноприйнятим є обов'язок держав не визнавати самопроголошені псевдодержавні утворення або будь-яку ситуацію, пов'язану з їх існуванням, якщо вони є результатом протиправного застосування сили. А проголошення незалежності Криму якраз і є безпосереднім наслідком застосування проти України сили і загрози силою з боку Російської Федерації.

МЗС стверджує, що на підставі звичаїв норми міжнародного права у членів міжнародного співтовариства виникло зобов'язання не визнавати Крим як суб'єкт міжнародного правау тому числі не визнавати ніякої ситуації, договори або домовленості, які можуть бути створені або досягнуті відносно цієї території.

Порушення цього зобов'язання означатиме, що суб'єкти такого визнання здійснюють міжнародно-протиправний акт, порушуючи фундаментальні норми міжнародного права і загальновизнані принципи співіснування держав.

Джерело: прес-служба МЗС.

Нагадаємо, що учора В. Путін офіційно визнав незалежність Криму.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини