Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Омбудсман просить забезпечити участь у ВНО осіб, що не дали згоду на обробку своїх даних

17 березня 2014, 14:48
128
0
Реклама

До Уповноваженого ВР України з прав людини поступає велика кількість колективних і індивідуальних звернень від громадян України про порушення їх конституційного права на освіту.

Так, на підставі положень підзаконних нормативно-правових актів у сфері освіти громадяни, які не дали згоду на обробку персональних данихяк правило, через свої релігійні переконання дістають відмову в проходженні зовнішнього незалежного оцінюваннявидачі документів про освіту, прийомі заяв і документів для участі в конкурсному відборі у внз, а також професійно-технічних учбових закладів.

У зв'язку з цим, В. Лутковская відмічає, що право на освіту гарантоване ст. 53 Конституції України. Ні вказане положення Конституції, ні закони України у сфері освіти не містять норм, які б передбачали необхідність отримання згоди особи на обробку персональних даних як передумови надання освітніх послуг або видачі документів про освіту. Закон України "Про захист персональних даних" також не містить ніяких вимог такого змісту.

Крім того, вимога надати згоду на обробку персональних даних в обмін на допуск до конкурсу, іспитів являється порушенням принципу добровільності згоди. Статтею 6 вказаного Закону визначено, що персональні ці особи обробляються з його згоди або у випадках, передбачених законами України в порядку, встановленому законодавством. Також згідно ст. 11 цього ж Закону, однією з підстав обробки окрім згоди особи, є дозвіл, наданий власникові відповідно до закону для здійснення його повноважень.

Аналіз законодавства України у сфері освіти показав, що представлення обличчям заяви про реєстрацію у ВНО, вступ до вузу, видачі диплома автоматично тягне обробку необхідних для цього персональних даних в порядку, визначеному відповідними законодавчими актами, надає право здійснювати обробку персональних даних на підставі закону без окремої письмової згоди суб'єктів персональних даних.

Враховуючи вказане, В. Лутковская направила Представлення Міністрові освіти і науки України Сергію Квиту, в якому наполягає на внесенні змін до нормативно-правових актів у сфері освіти, що регламентують процедуру прийому в учбові заклади, процес навчання і отримання документів про освіту з метою витягання норм про обов'язковість надання згоди на обробку персональних даних.

Джерело: прес-служба омбудсмана.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини