Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Законопроект про держзакупівлі повинен підвищити їх відкритість, - юрист

13 березня 2014, 14:33
656
2
Реклама

Новий міністр економіки, якого призначили у кінці лютого цього року, назвав державні закупівлі одним з пріоритетів роботи свого міністерства на наступні три місяці. Зокрема, був зроблений акцент на необхідності підвищення прозорості процедур закупівель і запобіганні корупції в цій сфері. У зв'язку з цим, вже 11 березня цього року Міністерством економічного розвитку і торгівлі України (далі - Міністерство) був обнародуваний для обговорення проект нової редакції Закону України "Про здійснення державних закупівель".

В першу чергу, хотілося б відмітити, що згідно з проектом сфера застосування закону істотно розширюється. Передбачається, що новий закон застосовуватиметься до усіх замовників, якщо закупівля товарів, робіт і послуг повністю або частково здійснюється за рахунок державних коштів. При цьому, визначення державних коштів пропонується розширити, щоб окрім засобів бюджету воно також включало засоби юридичних осіб, які займаються певними видами діяльності або діють в інтересах держави/територіальної общини, але при цьому не займаються комерційною діяльністю. Ця норма є певною новелою в законодавстві про закупівлі, оскільки раніше перелік замовників був конкретнішим (навіть коли він був максимально широким), і фактично передбачає необхідність прийняття цілого ряду додаткових норм, регулюючих закупівлі такими суб'єктами.

Назар Чернявский

Більше того, в проекті закону кількість виключень із застосування процедур закупівель скоротилася з 44 до 9. В той же час, граничні значення вартості предмета закупівлі залишаються майже без змін (для товарів і послуг вартість повинна складати або перевищувати 100 тис. гривен, а робіт - 1 млн. гривен).

Окрім процедур закупівель, які визначені чинним законодавством (відкриті торги, двоступінчаті торги, запит цінових пропозицій і попередня кваліфікація учасників), проект передбачає переговорну процедуру закупівлі. Фактично це процедура закупівлі у одного учасника, але перелік підстав для її застосування значно скорочується, що покликаний обмежити випадки її застосування.

Проект також передбачає зміни в порядок обнародування інформації про державні закупівлі. Зокрема, відміняється необхідність публікації такої інформації в друкарських виданнях і обов'язковою залишається тільки її публікація на веб - порталі Міністерства. Доступ до інформації на веб - порталі Міністерства має бути вільним і безкоштовним. На думку авторів проекту, це дозволить підвищити доступність інформації про державні закупівлі і заощадити державні кошти. По-друге, проект передбачає обов'язкове обнародування певної інформації про державні закупівлі англійською мовою. Додатково до публікацій українською мовою, англійською мовою повинні публікуватися оголошення про проведення процедури закупівлі і про результат процедури закупівель, якщо вартість закупівлі перевищує еквівалент 200 тис. євро для товарів, 300 тис. євро для послуг і 500 тис. євро для робіт.

В цілому можна відмітити, що проект закону передбачає певне посилення контролю за витрачанням державних коштів шляхом розширення сфери застосування процедур закупівель, але в той же час повинен підвищити їх відкритість. Враховуючи поточну економічну і політичну ситуацію, такі зміни можна вважати виправданими, але в той же час слід пам'ятати про необхідність внесення змін по суті (наприклад, стосовно договорів про закупівлі) і системного удосконалення механізмів державних закупівель.

Назар Чернявскийпартнер Sayenko Kharenko

Читайте також:

Мінекономіки розробило нову редакцію Закону про держзакупівлі

Закон про держзакупівлі мінятимуть заради ЄС

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини