Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ЕСПЧ підняв питання про відповідальність Росії за викрадення журналіста в Україні

13 березня 2014, 13:17
188
0
Реклама

Європейський суд передав на комунікацію урядам Росії і України скаргу Катире Рахно, подану 10 березня 2014 року у зв'язку з викраденням її чоловіка. Заява подана проти Росії і України у зв'язку з тим, що Росія фактично контролює територію Кримського півострова і деякі прилеглі території.

9 березня 2014 року по дорозі в Крим на блок-посту біля села Перекоп Херсонській області була затримана група журналістів, серед яких був також і Євгеній Рахно, і впродовж декількох днів про їх долю не було нічого відомо.

Європейський суд поставив перед урядами Росії і України низку запитань, у тому числі: які були основи для зупинки і догляду автомобіля на блок-посту, хто ті особи, які знаходяться на блок-посту і проводять такий догляд, чи являються вони агентами держави і якщо так, то якого, чи був пан Рахно позбавлений свободи, що було зроблено для встановлення місцезнаходження викраденого, і інші.

Заявників представляють адвокати Олег Веремеенко і Аркадій Бущенко.

Адвокат Аркадій Бущенко заявив, що "передача цієї скарги на комунікацію і її розгляд Європейським судом украй важливі, оскільки поднимает питання відповідальності Росії за події, що відбуваються на території, над якою вона де факто встановила контроль. Відповідальність Росії за події, які сталися або стануться на території, нею окупованою, може бути визнана по аналогії із справою Илашку і інші проти Росії і Молдови або справою Кіпр проти Туреччини. Росія не може використовувати події в Криму як привід для яких-небудь демаршев, оскільки сама несе за них відповідальність".

Нині викрадений раніше Євгеній Рахно звільнений і зараз знаходиться в Києві.

Український союз Хельсінкі з прав людини надає юридичну підтримку цій справі і інформуватиме про його просування.

Джерело: УХСПЧ.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини