Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

За основу ухвалений законопроект про реабілітацію незаконно засуджених

13 березня 2014, 12:12
578
7
Реклама

ВР сьогодні ухвалила за основу законопроект № 4389 (автор - С. Пашинский) "Об реабілітації осіб, які були незаконно засуджені", з метою усунення наслідків беззаконня і забезпечення гарантування принципу справедливості судочинства.

Передбачається відновлення порушених прав осіб, які були незаконно засуджені судами України (проектом спочатку планувалося вказати період - з березня 2010 року по лютий 2014 року, але при обговоренні депутати вирішили прив'язку до часу виключити).

Для встановлення наявності ознак ухвалення судового рішення проектом пропонується створити Комісію з питань реабілітації осібякі були незаконно засуджені, яка складатиметься з 15 чоловік, 10 з яких - з числа суддів (суддів у відставці) і 5 - з представників громадськості. Склад Комісії затверджуватиметься Верховною Радою України.

Комісія при розгляді судового рішення вирішуватиме, чи має право особа звертатися до суду за реабілітацією. У разі прийняття виправдувального вироку суд визнає особу реабілітованою, і така особа матиме право на відшкодування (повернення) конфіскованого або оберненого в дохід держави майна, що належить йому, або засобів з держбюджету, отриманих від реалізації такого майна; сум сплачених штрафів, призначених в якості покарання; стягуваних з лиця процесуальних витрат в карному виробництві; компенсацію засобів у розмірі однієї мінімальної заробітної плати за кожен місяць перебування під вартою в місцях позбавлення волі. Відшкодування здійснюватиметься згідно Закону про порядок відшкодування збитку.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини