Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Українців захищатиме Національна гвардія

13 березня 2014, 11:46
328
4
Реклама

Верховна Рада підтримала проект Закону про Національну гвардію України (проект № 4393). За цей Закон проголосували 262 народні депутати. У місці з тим було доручено провести техніко-юридичне редагування цього нормативного акту.

Відмітимо, що у ВР також був зареєстрований альтернативний проект - № 4393-1. Автор - народний депутат Юрій Сиротюк. Пан Сиротюк стверджує, що головним завданням Гвардії має бути захист від зовнішніх загроз. Крім того, він пропонує не затверджувати чисельність Гвардії. Так, деякі депутати підтримують проект Сиротюка, проте цей документ буде актуальнішим після прийняття Конституції в новій редакції.

Також пропонується зняти обмеження на використання Національної гвардії у ряді випадків тільки під час воєнного стану.

Крім того, депутати виступають проти участі Національної гвардії у забезпеченні громадської безпеки і охороні громадського порядку під час проведення зборівмітингів, ходів, демонстрацій і інших масових заходів. Це положення А. Турчинов підтримав з обмовкою, що Гвардія може використовуватися, якщо такі заходи представляють загрозу життя і безпеки громадян.

Представник Комітету ВР по обороні відмітив, що в Законі слід врахувати ряд редакційних правок, в т.ч. виводи юридичного управління. Крім того, він вважає, що чисельність Гвардії має бути визначена окремим Законом.

Відмітимо, що А. Турчинов погодився з більшістю запропонованих правок.

Згідно із Законом внутрішні війська Міністерства внутрішніх справ перетворити на Національну гвардію України - військове формування з правоохоронними функціями, яке входитиме в систему МВС і призначено для виконання завдань по захисту і охороні життя, прав, свобод і законних інтересів громадян, суспільства і держави від злочинних і інших протиправних посягань, охорони громадського порядку і забезпечення громадської безпеки, а також у взаємодії з правоохоронними органами в забезпеченні держбезпеки і захисті державного кордону, припиненні терористичної діяльності, а також діяльності незаконного воєнізованого або озброєного формування (груп), терористичний організація, організований група і злочинний організація.

Національна гвардія бере участь у взаємодії зі Збройними Силами України у відсічі озброєної агресії проти України і ліквідації озброєного конфлікту шляхом ведення військових (бойових) дій, а також виконанні завдань територіальної оборони.

Загальна чисельність Гвардії згідно з проектом складає 33 300 чоловік, в т. ч. 30 000 військовослужбовців. Після ряду пропозицій А. Турчинов запропонував встановити чисельність Гвардії до 60 тис.а при необхідності збільшення складу Гвардії таке рішення прийматиме Верховна Рада.

Детальніше в матеріалі: Внутрішні війська перетворять на Національну гвардію?

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини