Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Суд визнав, що "Беркут" діяв незаконно із самого початку, - Гриценко

12 березня 2014, 16:31
345
10
Реклама

Сьогодні, 12 березня 2014 р., Окружний адміністративний суд м. Києва задовольнив позов Анатолія Гриценко, Станіслава Батрина, Руслани Лыжичко до Міністерства внутрішніх справ про:

- визнанні протиправним і недійсним:

1) наказу № 529 від 18.05.2004 р. "Про затвердження Положення про підрозділ міліції особливого призначення "Беркут";

2) накази № 1011 від 24.10.2013 р., "Про затвердження Положення про спеціальний підрозділ міліції громадської безпеки "Беркут";

- визнанні відсутності компетенції підрозділу "Беркут".

Рішенням суду ці накази були визнані незаконними. Крім того, Суд ухвалив визнати відсутність компетенції "Беркуту" в частині реалізації підрозділом:

- правового статусу, передбаченого наказом № 529 в період з 29 листопада 2013 р. по 21 січня 2014 р.;

- повноважень, передбачених наказом № 1011, і суперечать ч.5 ст. 7 Закону "Про міліцію".

Із цього приводу відбулася прес-конференція Анатолія Гриценко у прес-центрі ЛІГАБізнесІнформ. Так, пан Гриценко заявив: "Суд визнав, що "Беркут" діяв незаконно із самого початкуу цього спецпідрозділу не було повноважень на здійснення усіх тих дій, якими він займався. Цей підрозділ взагалі не повинен був існувати в природі".

Позов був поданий 23 січня 2014 р.

Після ухвалення такого рішення суду встає питання про законність існування інших спецпідрозділів, створених наказами силовиків.

За словами пана Гриценко, Україні потрібні спецпідрозділи, особливо зараз. Але в той же час, жоден міністр-силовик не має права своїми наказами створювати невелику армію. Вихід з цієї ситуації досить простий - Анатолій Гриценко пропонує стверджувати створення кожного спецпідрозділу, а також його чисельність, функції та ін. законом України.

Нагадаємо, минулого тижня комітет ВР рекомендував ухвалити в першому читанні законопроект № 4016, яким встановлюється заборона на створення спецподразедений міліції / військових частин спецпризначення внутрішніх військ, спеціальних моторизованих військових частин міліції і інших спецпідрозділів (у т. ч. у складі військових частин) інакше як шляхом прийняття ВР спеціального закону.

Що ж до ситуації в Криму і зокрема тих осіб, які продовжують називати себе "Беркутом", а також інших осіб зі зброєю у будь-якій формі або без такої, то вони є незаконним бандитським озброєним формуванням, вважає А. Гриценко. Такий висновок обумовлений, по-перше, розформуванням "Беркуту", а, по-друге, заявою Президента РФ В. Путіна відносно того, що до 7 березня військові РФ, перебуваючі на навчаннях, повинні були покинути територію України, а також тим, що, за словами Президента РФ, Чорноморський флот виконають усі вимоги міжнародних договорів.

Виходячи з цього, А. Гриценко вважає, що А. Турчинов як Верховний Головнокомандувач повинен зробити наступне:

- провести антитерористичну операцію;

- провести операцію під егідою МВС по очищенню території України від незаконних озброєних формувань.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини