Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ВСУ висловився відносно визнання недійсним загальних зборів обслуговуючого кооперативу

Реклама

На засіданні Судової палати у цивільних справах ВСУ 5 березня 2014 року було розглянуто справу № 6-10цс14 про визнання недійсним рішення загальних зборів обслуговуючого кооперативу.

ВСУ нагадав, що основним принципом кооперації згідно ст. 4 Закону "Про кооперацію" являється, зокрема, безпосередня участь членів кооперативної організації в її діяльності, рівного права голосу при ухваленні рішень (один член кооперативу - один голос).

Здійснення членом кооперативу права на участь в діяльності і управлінні кооперативом, у тому числі при ухваленні рішень органом управління кооперативу забезпечується, в першу чергу, порядком скликання і проведення загальних зборів членів кооперативу, передбаченим ст. 15 Закону "Про кооперацію" і статутом кооперативу. По сенсу ст. 15 Закону і статуту кооперативу для проведення загальних зборів членів кооперативу і прийняття цими зборами правомочних рішень необхідно дотримати процедуру і терміни скликання загальних зборів, забезпечити особисту присутність на зборах більшості від загальної кількості членів кооперативу і особисте голосування більшості (простого або кваліфікованого) присутніх на зборах членів кооперативу при ухваленні рішення.

Право окремих членів кооперативу на участь в загальних зборах і голосуванні при ухваленні рішення є порушеним і підлягає захисту у разі їх відсутності на зборах із-за недотримання органами кооперативу вимог закону і статуту кооперативу про порядок скликання і проведення зборів.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини