Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Хто з суддів підлягає люстрації? - текст проекту

11 березня 2014, 10:01
1279
27
Реклама

Нарешті з'явився текст проекту закону про відновлення довіри до судової системи (№ 4378).

Перевірка суддів/ атестація суддів проводиться впродовж 6 місяців / 1 року з моменту виконання вимог п. 2 розділи II "Завершальні положення" Закону, а саме - з моменту набуття чинності Закону припиняються повноваження членів Вищої ради юстиції, обраних за квотою ВР. Крім того, рекомендується Президентові, з'їзду суддів, з'їзду адвокатів, з'їзду представників юридичних внз і наукових установ, всеукраїнській конференції працівників прокуратури впродовж 30 днів з моменту набуття чинності Закону відкликати призначених ними членів УСЮ і призначити нових. Те ж саме торкається і відкликання членів ВККС і призначення нових.

Перевіркою суддів загальної юрисдикції займатиметься тимчасова спеціальна комісія з 17 членів: УСЮ і ВККС призначають по 4 члени, які мають бути суддями; Кабмін - 3, які мають бути представниками громадськості; ВР - 6 членів, двоє з яких мають бути суддями.
Атестація суддів проводиться Вищою кваліфікаційною комісією суддів України.

Згідно з проектом суддя підлягає звільненню з посади у зв'язку з порушенням присяги у разі прийняття ним одноосібно або у складі колегії суддів наступних рішень :

1) про обмеження прав громадян на проведення зборів, мітингів, ходів, демонстрацій в Україні в період з 21 листопада 2013 до 21 лютого 2014 р.;

2) про обрання запобіжного заходу у вигляді утримання під вартою, залишенням їх без змін, продовженні терміну утримання під вартою, звинувачувальних вироків, рішень судів апеляційної і касаційної інстанцій про перегляд звинувачувальних вироків, наслідком якого була їх відміна, відносно осіб, які визнані політичними ув'язненими;

3) про обрання запобіжного заходу у вигляді утримання під вартою, залишенням їх без змін, продовженні терміну утримання під вартою, звинувачувальних вироків відносно осіб, які були учасниками масових акцій протесту в період з 21 листопада 2013 до 21 лютого 2014 р.;

4) відносно яких рішенням ЕСПЧ встановлено порушення Україною Конвенції про захист прав людини і основних свобод;

5) про накладення админвзысканий у вигляді позбавлення права управління ТС на підставі ст. 122-2 КоАП за невиконання водіями вимог працівника міліції про зупинку ТС і про залишення вказаних рішень без змін судом апеляційної інстанції в період з 21 листопада 2013 р. по 21 лютого 2014 р. відносно осіб, які були учасниками масових акцій протесту і підпадають під дію Закону № 743 - VII;

6) про накладення админвзысканий на підставі ст. 185-1 КоАП за порушення порядку організації і проведення зборів, мітингів, вуличних ходів і демонстрацій і про залишення вказаних рішень без змін судом апеляційної інстанції в період з 21 листопада 2013 р. по 21 лютого 2014 р.;

7 ) у справах, пов'язаним з проведенням виборів у Верховну Раду України сьомого скликання. Перевірка проводиться за ініціативою суб'єкта виборчого процесу, чиї права або інтереси порушені, або за ініціативою УСЮ;

8) про надання дозволу на проведення слідчих (розшукових) дій і негласних слідчих (розшукових) дій відносно осіб, які були учасниками масових акцій протесту в період з 21 листопада 2013 до 21 лютого 2014 р.;

9) відносно грубого порушення майнових прав физ- і юрособ, які мали місце в госпсудах після 30 липня 2010 р. і привели до істотних наслідків.

Судді, які не пройшли перевірку, підлягають усуненню від правосуддя з наступним звільненням з посади судді у зв'язку з порушенням присяги.

Встановлені обставини, що свідчать про порушення суддею присяги, не вимагають додаткової установки УСЮ. Матеріали перевірки суддів спеціальної комісії, що свідчать про порушення суддею присяги, спрямовуються в Генпрокуратуру для встановлення підстав для притягнення винних осіб до карної відповідальності.

Судді, що не пройшли перевіркуне можуть бути призначені або обрані на посаду судді впродовж 5 років з моменту звільнення з посади судді. Судді, що не пройшли атестацію, підлягають усуненню від правосуддя з наступним звільненням з посади судді.

Крім того, з моменту набуття чинності Закону вважаються звільненими зі своїх адміністративних посад:

- голови вищих спеціалізованих судів;

- голови судів апеляційної інстанції, які призначені на админдолжности після 30 липня 2010 р.

Також проектом передбачено доповнення Закону про судоустрій ст. 125-1, згідно якої делегати на позачерговий з'їзд суддів України обираються на зборах суддів загальних, господарських і адміністративних судів по одному делегатові від кожного суду першої інстанції з числа суддів цих судів, які не обіймають адміністративних посад.

Збори суддів апеляційних судів вибирають по 3 делегати від кожного апеляційного суду з числа суддів цих судів, які не займають админдолжностей. Від кожного вищого спеціалізованого суду обирається по 7 делегатів відповідно з числа суддів цих судів, які не обіймають адміністративних посад.

Збори суддів КСУ і ВСУ обираються на позачерговий з'їзд суддів України по 3 і 5 делегатів відповідно з числа суддів цих судів.

Делегати на позачерговий з'їзд суддів України обираються шляхом відкритого голосування на альтернативній основі при вільному висуненні кандидатур для обрання.
Кабмін впродовж місяця з дня набуття чинності Закону повинен визначити механізм перевірки достовірності і повноти відомостей, що містяться в деклараціях про прибутки, витрати і зобов'язання фінансового характеру суддів і членів їх сімей.

З текстом законопроекту в запропонованій Мінюстом редакції можна ознайомитися по посиланню.

Нагадаємо, свої зауваження до проекту висловили судді Верховного Суду України і судді господарських судів.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини