Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Махницкий роз'яснив кримським чиновникам, чому референдум незаконний

11 березня 2014, 09:15
216
13
Реклама

У зв'язку з прийняттям постанови ВР АРК від 6.03.2014 про входження до складу РФ і проведення референдуму, а також аналогічного рішення Севастопольської міськради, в.о. Генпрокурора України Олег Махницкий заявив, що зміна територіальної приналежності Автономної Республіки Крим і Севастополя суперечить положенням Декларації ООН від 24 жовтня 1970 року про принципи міжнародного права, іншим нормам міжнародного права, а також українського законодавства.

Зокрема, згідно частини 2 статті 19 Конституції Україниоргани держвлади і місцевого самоврядування, їх посадовці зобов'язані діяти лише на основі, в межах повноважень і в спосіб, передбачені Конституцією і законами України. Ст.2 КУ передбачає, що Україна є унітарною державою; ст.132 - територіальний пристрій України грунтується на принципах єдності і цілісності державної території.

Ст.133 визначене, що Автономна Республіка Крим і місто Севастополь входять до складу України.

Згідно ст.73, питання про зміну території України вирішується виключно всеукраїнським референдумомякий призначається Верховною Радою України.

У зв'язку з цим Генеральна прокуратура України звернулася з позовами до суду про визнання незаконними і відміні вищезгаданих постанов. Окружним адмінсудом г.Киева прийняті заходи до забезпечення позовів прокурора і припинена дія постанов ВР АРК і міськради Севастополя. Будь-яким особам заборонено здійснювати дії, спрямовані на їх виконання. Згідно ч.5 ст.118 КАС, виконання рішень суду з питань забезпечення адміністративного позову здійснюється негайно. Здійснення будь-яких дій, спрямованих на їх практичну реалізацію, у тому числі по підготовці референдуму, є незаконними.

О. Махницкий підкреслив, що будь-які дії посадовців органів державної влади і місцевого самоврядування Автономної Республіки Крим з виконання протиправних і недійсних постанов Верховної Ради Автономної Республіки Крим, зокрема, відносно проведення референдуму 16 березня 2014 року, а також рішень і вказівок нелегітимного Глави Радміну Криму С. Аксенова являються незаконними і спричиняють за собою відповідальність відповідно до чинного законодавства.

Аналогічним чином Генеральна прокуратура України обіцяє реагувати на подібні порушення законів в інших регіонах держави.

Джерело: ГПУ.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини