Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Депутати мають намір посилити покарання за тортури

7 березня 2014, 15:54
179
0
Реклама

Комітет з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності рекомендує Верховній Раді ухвалити за основу законопроект № 2266 про внесення змін до Карного кодексу (відносно посилення карної відповідальності за тортури, свідомо незаконні затримання, привід або арешт і примус до надання свідчень).
Прийняття проекту обумовлено необхідністю привести вітчизняне законодавство у відповідність з положеннями міжнародних актів, зокрема, Конвенції ООН проти тортур і інших жорстоких, нелюдяних або принижуючих гідність видів звернення і покарання від 10 грудня 1948 р.

Пропонується встановити, що під тортурамиокрім іншого, можна розуміти здійснення будь-яких інших дій змусити потерпілого або іншу особу зробити дії, що суперечать їх волі (зараз ч.1 ст. 127 УК має у своєму складі формулювання "інші насильницькі дії"). Крім того, депутати хочуть посилити покарання:

- за тортури (ч.1. ст. 127) збільшити термін позбавлення волі з 2 - 5 років до 3 - 7.

- за тортури, здійснені повторно, або за попередньою змовою групою осіб, або за політичними мотивами, мотивам расової, національної або релігійної нетерпимості (політичні мотиви в діючій редакції статті відсутні) -увеличить термін позбавлення волі з 5-10 до 7-12 років.

Також ст. 127 може доповнитися двома новими частинами:

- якщо вищезгадані тортури здійснені працівником правоохоронного органу при виконанні службових обов'язків - такі дії караються позбавленням волі на термін від 10 до 15 років.

- якщо тортури такого правоохоронця спричинили смерть потерпілого, то йому загрожує позбавлення волі на термін від 12 до 15 років, або довічне позбавлення волі.

Депутати пропонують посилити покарання свідомо незаконні затримання, привід, арешт або утримання під вартою (ст. 371) і примусом свідчити (ст. 373). В основному з санкцій цих двох статей забирається альтернативне покарання - обмеження свободи і збільшуються терміни позбавлення волі.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини