Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Парламент Криму вирішив провести референдум з приводу приєднання до РФ 16 березня

6 березня 2014, 13:39
483
7
Реклама

6 березня на позачерговому пленарному засіданні Верховної Ради АРК прийнято постанова "Про проведення загальнокримського референдуму" 16 березня 2014 р.

Нагадаємо, окружний адмінсуд г.Киева припинив дія ряду рішень Верховної Ради АР Крим, зокрема, і рішення про призначення референдуму.

У пояснювальній записці до постанови, зокрема, відзначається, що події, що сталися в лютому 2014 року в м. Києві, різко загострили суспільно-політичну ситуацію в Україні. Що захопили в результаті антиконституційного перевороту владу націоналістичні сили грубо порушують Конституцію і закони України, невід'ємні права і свободи громадян, включаючи право на життя, свободу думки і слова, право говорити на рідній мові.

Екстремістські угрупування зробили ряд спроб проникнення в Крим в цілях загострення ситуації, ескалації напруженості і незаконного захоплення влади

В цілях реалізації волевиявлення населення Криму і у зв'язку з відсутністю легітимних органів державної влади в Україні, відповідно до п. 7 ч.1 ст.18 і п. 3 ч.2 ст. 26 Конституцій АР Крим Верховна Рада АРК ухвалює:

- увійти до складу Російської Федерації в якості суб'єкта Російської Федерації;

- призначити на 16 березня 2014 р. загальнокримський референдум (включаючи м. Севастополь), на який винести наступні альтернативні питання :

1) Ви за возз'єднання Криму з Росією на правах суб'єкта Російської Федерації?

2) Ви за відновлення дії Конституції Республіки Крим 1992 року і за статус Криму як частини України?

Питання, що отримало більшість голосів, вважається таким, що виражає пряме волевиявлення населення Криму.

Також в постанові передбачено:

- затвердження тексту хворіючи для голосування на референдумі. Бюлетені для голосування друкуються на росіянинові, українській і кримськотатарській мовах.

- затвердження Тимчасового положення про загальнокримський референдум;

- утворення Комісії АР Крим по проведенню загальнокримського референдуму.

Крім того, Верховна Рада АР Крим звернувся до Президента РФ і Федеральних Зборів Державної Думи РФ з пропозицією про початок процедури входження до складу Російської Федерації в якості суб'єкта Російської Федерації.

Довідка ЛІГА :ЗАКОН:

Після 1996 року в Конституції України врегульовані питання проведення тільки всеукраїнського референдуму. Це дає підстави стверджувати, що проведення місцевих референдумів Конституцією не передбачено. Крім того, з 2012 року не діє і Закон "Про всеукраїнський і місцевих референдумах". Таким чином, на даний момент в українському законодавстві взагалі немає такого інституту, як місцеві референдуми.

У свою, виходячи із ст. 137 Конституцій України повноваження Верховної ради АРК не поширюються на питання державного устрою України. Також варто відмітити, що питання про зміну території України можуть вирішуватися виключно на всеукраїнському референдумі (ст. 73 Конституції України).

Таким чином, рішення Верховної ради Криму про проведення референдуму і входження до складу РФ не відповідають українському законодавству. Підсумки цього референдуму, у разі його проведення, також не можуть мати ніяких наслідків з точки зору законодавства.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини