Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Дії кадрової служби у разі заклику співробітників на учбові збори

4 березня 2014, 10:43
5658
10
Реклама

Як відомо, в.о. Президента України 2 березня видав Указ № 189/2014 "Про рішення Ради національної безпеки і оборони України від 01.03.2014 "Про невідкладні заходи по забезпеченню національної безпеки, суверенітету і територіальної цілісності України". Незважаючи на поширені в ЗМІ заяви про мобілізацію, в Рішенні СНБО України дана вказівка Міноборони "організувати і провести учбові збори з військовозобов'язаними в необхідних об'ємах в час і терміни, визначені Генеральним штабом Збройних Сил України" (п. 3 Рішення СНБО України від 01.03.2014г.). Таким чином, зараз кадровій службі необхідно звернути увагу саме на нормативно-правові акти, регулюючі проведення учбових зборів.

Визначимо відразу, що за винятком випадків, коли громадянин України виступає добровольцем, відібрані кандидати для заклику на учбові збори викликаються повісткою встановленого зразка з вказівкою дати прибуття у військкомат.

У разі, якщо кандидат для заклику на учбові збори затверджений і внесений в список військовозобов'язаних, покликаних для проходження учбових зборів, кадровій службі працедавця такого військовозобов'язаного необхідно наслідувати певну процедуру оформлення відсутності співробітника. Працедавцям, чиї співробітники раніше брали участь у виборчих процесах, процедура документального оформлення такого звільнення співробітників від роботи буде дещо знайома.

На підставі повістки районного (міського) військового комісаріату працедавець видає наказ про звільнення співробітника від роботи на час проходження учбових військових зборів. При цьому відповідно до ст. 119 КЗоТ і ч. 11 ст. 29 Закону України "Про військовий обов'язок і військову службу" № 2232 - XII від 25.03.1992г., за покликаними на збори військовозобов'язаними на увесь період зборів, включаючи час проїзду до місця їх проведення і назад, зберігається робоче місце і середня заробітна плата на підприємстві, установі, організації, з якими військовозобов'язаний полягає в трудових стосунках, незалежно від форми власності працедавця. Вказані гарантії також слід відобразити в наказі.

Середня заробітна плата виплачується працедавцем військовозобов'язаного, покликаного на збори, проте надалі відповідні витрати підлягають компенсації працедавцеві військовими комісаріатами (п. 2 Постанови КМУ "Про порядок і розмір грошового забезпечення і заохочення військовозобов'язаних і резервістів" №1644 від 23.11.2006 і п. 11 Інструкцій про умови виплати грошового забезпечення і заохочення військовозобов'язаних і резервістів, затвердженою Наказом Міноборони №80 від 12.03.2007 (далі - Інструкція №80) ). При цьому працедавцеві слід сплатити військовозобов'язаному, викликаному на збори, заробітну плату за відпрацьований час до дати його звільнення від роботи у зв'язку з від'їздом на збори, а також середню заробітну плату за перші півмісяця зборів. Упродовж часу перебування, що залишився, військовозобов'язаного на зборах виплачувати йому заробітну плату слідує в звичайні терміни виплати заробітної плати, затверджені на підприємстві.

Алеся Павлинская

Слід звернути увагу на те, що згідно абз. 2 ч. 9 ст. 29 Закону України "Про військовий обов'язок і військову службу" керівник підприємства на вимогу військових комісаріатів зобов'язаний забезпечити своєчасне прибуття військовозобов'язаного в певний пункт збору.

У разі, якщо співробітник знаходиться у відпустці, згідно п. 10 Інструкцій № 80 щорічна і додаткова відпустка підлягають перенесенню на інший період або продовженню у разі заклику військовозобов'язаного на учбові збори в цей час.

Відсутність співробітника на роботі відзначається в табелі обліку робочого часу як ІН (код 22), тобто "інший невідпрацьований час, передбачений законодавством (військові збори) ".

По закінченню учбових зборів військовозобов'язаний повинен подати працедавцеві військовий квиток як доказ його участі у зборах і підтвердження періоду його відсутності. У військовому квитку вказується вид зборів і їх тривалість, дані упевняються підписом і гербовою печаттю військової частини.

У разі прийняття в.о. Президента України рішення про мобілізацію (повною або частковою) і його оголошення, слід врахувати, що порядок взаємин між працедавцем і військовозобов'язаним співробітником докорінно відрізнятиметься від взаємин в умовах проведення учбових зборів. Так, мобілізація припускає заклик військовозобов'язаного на військову службу, що являється окремою основою для розірвання трудових стосунків (п. 3 ч. 1 ст. 36 КЗоТ). Звільнення по цій основі проводиться на підставі повістки військовозобов'язаного, з урахуванням встановленої дати заклику.

Алеся Павлинская

старший юрист Адвокатського об'єднання Arzinger

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини