Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Кримські депутати стверджують, що не порушували закон, на відміну від колег з ВР України

3 березня 2014, 16:02
156
2
Реклама

3 березня 2014 року на засіданні Президії Верховної Ради АРК прийнята заява, в якій відзначається, що угода про порядок виходу з політичної кризи від 21 лютого 2014 р., підготовлене за участю представників ЄС і РФ, визначало правовий шлях врегулювання конфліктної ситуації. Проте радикальні сили зірвали його виконання, обравши шлях силового усунення від влади легітимного глави держави, внаслідок чого діяльність найвищих органів державної влади вийшла за рамки конституційно-правового поля.

Так, Постанова ВР України про самоусунення Президента України від виконання конституційних повноважень і призначенні позачергових виборів прийнято з порушенням Конституції України, яка не передбачає припинення повноважень Президента унаслідок самоусунення від виконання своїх повноважень. Отже, правові підстави для покладання обов'язків Президента на Голову Верховної Ради Турчинова А. В., в т. ч. по підписанню законів України, відсутні.

Крім того, депутати вважають, що з порушенням Конституції і законів України прийняті і інші постанови ВР України, зокрема: про призначення на посади голови СБУ, и.о.Генпрокурора, в.о. Міністра внутрішніх справ України, і так далі

Крім того, на думку депутатів, з порушення Конституції АР Крим і Закону про міліцію прийняті рішення про звільнення з посади начальника Головного управління МВС України в АР Крим Радченко В. В. і призначенні на цю посаду Авруцкого И. Я., що являється грубим посяганням на конституційні повноваження автономії.

У свою чергу, говориться в заяві, Верховна Рада АР Крим діяв і продовжує діяти строго у рамках правового поля.

Що стосується референдуму, то в заяві відзначається, що винесене на референдум питання не містить положень про незалежність АР Крим, про її вихід із складу України і входження в іншу державу.

"У зв'язку з цим крайнє нерозуміння викликають звучні з Києва заяви про те, що Верховна Рада Автономної Республіки Крим у своїх діях вийшла за рамки правового поля України, зокрема при ухваленні рішень про проведення республіканського (місцевого) референдуму з питань удосконалення статусу і повноважень автономії, а також про зміни у складі Ради міністрів Автономної Республіки Крим".

Верховна Рада АР Крим рахуємо подібні заяви частиною спланованої кампанії по дискредитації автономії і її керівництва. Мета цієї кампанії, вважають вони, створити грунт для реалізації силового сценарію в Криму і зміщення кримської влади, легітимність якої, на відміну від української, не може бути поставлена під сумнів.

У заяві Верховну Раду України закликають утриматися від необдуманих дій, здатних привести до ескалації конфлікту.

Джерело: ВС АР Крим.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини