Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Конституційний Суд РФ висловився з приводу звільнення суддів КСУ

3 березня 2014, 09:56
171
1
Реклама

28 лютого 2014 р. Конституційний Суд Російської Федерації прийняв заяву відносно ситуації, пов'язаної з прийняттям 24 лютого 2014 р. Верховною Радою України Постанови "Про реагування на факти порушення суддями Конституційного Суду України присяги судді".

Конституційний Суд РФ обговорив ситуацію, пов'язану з прийняттям відповідної постанови. Обговорення відбулося з урахуванням поступившего в КС РФ звернення, прийнятого на зборах суддів Конституційного Суду України 27 лютого 2014 р. Відмітимо, що судді КСУ звернулися з проханням про захист до Ради суддів України.

КС РФ вважає, що, не маючи абсолютної індульгенції (імунітетом) відносно можливого притягнення до юридичної відповідальності, суддя може стати суб'єктом відповідальності, в т. ч. у формі дострокового припинення повноважень, лише в строго визначених законом випадках і за умови точного дотримання встановленої законом процедури, що дозволяє повною мірою забезпечити фактичне і правове обгрунтування допущеного суддею правопорушення. Інше свідчило б про наявність - з юридичної точки зору - ознак об'єктивного ставлення, а також про явно виражене емоційне забарвлення і негрунтовну оперативність такого роду заходів. Постановка питання про притягнення суддів вищого суду країни до відповідальності за прийняте ними при здійсненні судової влади - в межах своїх повноважень і на підставі власного внутрішнього переконання - рішення, явна неправосудность якого не встановлена, дозволяє виразити сумнів в дотриманні в країні базових гарантій статусу судді.

У своїй заяві КС РФ виражає надію, що відносно їх українських колег не будуть допущені подальші дії, що по суті зневажають властивий демократичному суспільству статус суду і суддів.

Джерело: КС РФ.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини