Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Кабмін підтримав законопроект про люстрацію суддів

3 березня 2014, 09:27
537
17
Реклама

На засіданні Кабінету міністрів України 1 березня був підтриманий законопроект "Про відновлення довіри до судової системи України", поданий Мінюстом.

Цей законопроект передбачає проведення перевірок і звільнення від посад осіб, які виносили ухвали, спрямовані на обмеження конституційних прав і свобод громадян, і зниження рівня корупції в системі судів загальної юрисдикції.

Документ визначає правові і організаційні основи проведення атестації і люстрационной перевірки суддів судів загальної юрисдикції.

Сама перевірка суддів передбачати аналіз:

1) рішень, прийнятих їм одноосібно або у складі колегії суддів у справах, пов'язаним з масовими акціями протесту в Україні після 21 листопада 2013 р.;

2) рішень, прийнятих їм одноосібно або у складі колегії суддів відносно виборчих справ у зв'язку з проведенням виборів у Верховну Раду України VII скликання;

3) рішень, прийнятих їм одноосібно або у складі колегії суддів відносно осіб, які визнані політичними ув'язненими;

4) рішень, прийнятих їм одноосібно або у складі колегії суддів, істотно обмежують конституційні права і свободи громадян;

5) рішень Європейського суду з прав людини, яким встановлено порушення Україною Конвенції про захист прав людини і основних свобод при ухваленні рішень національними судами;

6) наявності дисциплінарних проваджень відносно нього і характеру застосованих дисциплінарних стягнень;

7) достовірності і повноти відомостей, що містяться в деклараціях про прибутки і витрати суддів і членів їх сімей.

Проектом встановлено, що судді, які не пройдуть атестацію і люстрационное перевірку, будуть відсторонені від правосуддя з наступним звільненням з посади судді у зв'язку з порушенням присяги.

Крім того, з ухваленням закону усі голови судів, які були обрані на посаді з моменту набуття чинності в 2010 році Закону "Про судоустрій і статус суддів", негайно будуть звільнені з адміністративних посад.

Також Пропонується значно розширити суддівське самоврядування. З ухваленням закону голів судів вибирати шляхом таємного голосування самих суддів, як це зараз відбувається у Верховному Суді України.

За словами міністра, діятиме і новий механізм обрання делегатів на з'їзд суддів - від кожного суду буде свій делегат, який не обійматиме адміністративних посад.

Джерело: Мінюст.

Відмітимо, П. Петренко ознайомив суддів з положеннями законопроекту в п'ятницю - на засіданні Ради суддів України. Міністр юстиції відмітив, що переатестація займе близько року і буде заснована на загальних правилах допуску до професії судді. Пан Петренко стверджує, що закон не носитиме каральний характер.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини