Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

На порядку денному : правові підсумки 28.02 - 2.03

3 березня 2014, 09:00
230
0
Реклама

Кінець минулого тижня був насичений юридичними і околоправовыми подіями. 28 лютого відбулося пленарне засідання Верховної Радина якому були прийняті наступні документи:

- Закон про внесення змін до Закону про статус народного депутата України відносно відміни і обмеження депутатських пільг;
- Звернення до країн-гарантів безпеки і територіальної цілісності України відносно подій в АР Кримзокрема, з вимогою від Росії припинити посягання на державний суверенітет України;
- постанова з рекомендаціями Кабміну ліквідовувати Миндоходов;
- Закон про реабілітацію осіб у виконання рішень Європейського суду з прав людини (до речі, закрито кримінальна справа по ЕЭСУ проти Тимошенко);
- постанова про вираження недовіри Нацраді України з питань телебачення і радіомовлення за результатами розгляду звіту за 2013 рік;
- в першому читанні законопроект про заборону на президентських виборах фотографувати бюлетені і Закон про технічні зміни стосовно проведення передвиборної кампанії.

Також 28 лютого відбулося засідання Ради адвокатів України, де було прийнято рішення про проведення 26 квітня 2014 року позачергового З'їзду адвокатів. Детальніше про засідання читайте сьогодні в нашому репортажі. Крім того, відбулося засідання Ради суддів України, вирішено призначити З'їзд суддів на 11 квітня 2014 року, детальніше: Судову систему чекає люстрація. Читайте і наш традиційний Судовий дайджест.

Генеральна прокуратура України зажадала від нових керівників МВС і СБУ впродовж 10 діб затримати осіб, причетних до масових вбивств активістів. Серед осіб, які розшукуються, - Віталій Захарченко, Віктор Пшонка, Андрій Клюев, Андрій Портнов, Олена Лукаш і багато інших.

У Ростове-на-Доні (РФ) сьогодні відбулася прес-конференція Віктора Януковича. Детальніше про те, що він розповів журналістам, читайте: Янукович вважає себе чинним Президентом України.


У перший день весни, 1 березнявідбулося засідання Кабінету міністрів. Зокрема, уряд прийняв рішення про ліквідацію і відновленні діяльності НС і ГТС; встановлено жорстка економію державних коштів; стало відомо і про те, що відновлена робота по євроінтеграції. Також читайте: Які нові закони потрібні Кабміну Яценюка?

Також 1 березня гостроту придбав кримське питання - Рада Федерації Росії дозволив Путіну ввести війська в Україну. На думку юристів, Росія порушила Чорноморські угоди, і Україна має право відбити зовнішню агресію.


У зв'язку з цим 2 березня у Україні оголосили загальну мобілізацію (читайте: Яка відповідальність передбачена за невиконання норм законодавства про мобілізацію?)СНБО привів українську армію у бойову готовність.

Верховна Рада зібралася на екстрене закрите засіданняна якому прийняла:

- постанова з позицією по ситуації в Криму;

- звернення до країн-гарантів Будапештського меморандуму;

- доручила Кабміну вжити негайні заходи по поліпшенню матеріально-фінансового забезпечення потреб Збройних Сил.

Наступне засідання парламенту відбудеться у вівторок, 4 березня (засідання може бути скликане і раніше в міру необхідності).

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини