Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Василенко вважає, що Януковича треба судити в Україні

27 лютого 2014, 13:29
169
2
Реклама

Сьогодні, 27 лютогоВолодимир Василенкоголова Громадській Комісії по розслідуванню порушень прав людини в Україні, роз'яснив деякі спірні моменти відносно розгляду справ в Міжнародному карному суді в Гаазі.

Нагадаємо, 25 лютого ВР прийняла Постанову, якою був затверджений проект Заяви України до Міжнародного карного суду із приводу В. Януковича, В. Пшонки, В. Захарченко та ін.

Справа України в Гаазі

Згідно Римського статуту Міжнародного карного суду країна, яка не ратифікувала Статут, може звернутися до Суду із заявою про визнання так званої "разової" юрисдикції Суду з приводу певних подій. "І хоча Верховна Рада затвердила Заяву до Суду, це не означає, що Україна вже звернулася до Суду" - відмічає пан Василенко.

Цією Постановою ВР визнала юрисдикцію Міжнародного карного суду. Але для того, щоб дати справі хід, Міністерство закордонних справ України повинне звернутися з офіційною нотою, листом до Суду про визнання його юрисдикції по злочинах, які мали місце в період з 22 листопада 2013 р. по 22 лютого 2014 р.

Крім того, Генеральна прокуратура України направляє прокуророві Суду усі матеріали з описом вчинених злочинів.

"Не можна звернутися до Суду з проханням покарати Януковича, Пшонку і Захарченко. Україна може тільки просити почати розслідування відповідних подій, надавши усі матеріали у справі"- підкреслює В. Василенко.

Проте факт звернення до Суду не гарантує, що справа розглядатиметься. Для цього Прокурор Суду повинен зробити укладення, яке стверджує Палата попереднього виробництва. Саме Суд визначає коло осіб, проти яких будуть порушені кримінальні справи.

Також В. Василенко нагадує, що Суд приймає рішення тільки відносно вищих посадовців. Тобто, усіх виконавців судитимуть в Україні.

Суд починає виробництво тільки тоді, коли країна сама не в змозі провести розслідування і покарати винних.

Українські суди зможуть судити Януковича і інших?

Володимир Василенко говорить, що не зовсім розуміє, чому Україна хоче, щоб Януковича і інших осіб, відповідальних за масові вбивства громадян, судили саме в Гаазі. З одного боку це, звичайно, можна пояснити неупередженістю Міжнародного суду, але з іншого боку зараз у виробництві Суду знаходяться 8 ситуацій, ще 8 країн на черзі. І як помічає пан Василенко, це усе країни третього світу, переважно з Африки. Крім того, розгляд справи в Міжнародному карному суді це досить тривалий процес.

Щоб судити вищих посадовців в Україні за міжнародні злочини, потрібні зміни до Закону про судоустрій і статус суддів, вважає пан Василенко. Так, в цьому Законі треба передбачити створення в структурі Вищого спеціалізованого суду України по розгляду цивільних і карних справ окремої судової палати ad hoc для розгляду злочинів проти людяності.

Розслідуванням вище вказаних злочинів, на думку пана Василенко, повинна займатися спеціальна слідча група на чолі з Генпрокурором.

Що ж до Римського Статуту, то В. Василенко вважає, що його треба ратифікувати, незважаючи на можливість звернення до Суду без ратифікації. Але це треба зробити легітимно. Тобто, спочатку мають бути внесені зміни в Конституцію Україниа потім - ратифікація Статуту.

"Зараз у ВР є законопроекти про ратифікацію Римського Статуту. Проте, це усе популізм. Не можна ратифікувати Статут без внесення змін до Конституції. Інакше - ця неповага до Конституції і неповага до Закону" - вважає пан Василенко

Відмітимо, Г. Москаль зареєстрував у Раді проект про ратифікацію Римського статуту.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини