Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Рада вирішила звернутися до Міжнародного карного суду з приводу Януковича

25 лютого 2014, 13:33
269
3
Реклама

Народні депутати підтримали проект Заяви про визнання Україною юрисдикції Міжнародного карного суду (№ 4269). За цей проект Заяви проголосували 324 народні депутати.

Основні протиріччя серед депутатів виникли у зв'язку з тим, що в проекті відсутній конкретний перелік осіб, яких необхідно притягнути до відповідальності, а саме колишні керівники силових відомств, колишній Генпрокурор і міністр юстиції, ін.

А. Турчинов запропонував деякі редакційні правки, а саме - вказати в Заяві тих, що були Міністра внутрішніх справ і Генпрокурора В. Захарченко і В. Пшонку. Перелік інших посадовців буде вказаний в додатку до Заяви.

Згідно із Заявою ВР, визнаючи юрисдикцію, звертається до Міжнародного карного суду, з метою притягнення до карної відповідальності вищих посадовців України, а саме Януковича Віктора Федоровича - Президента України і інших посадовців, які видавали і виконували явно злочинні накази. Такі посадовці можуть бути встановлені прокурор Міжнародного карного суду.

Так, ВР визнає відповідно до п. 2 ст. 11 і п. 2,3 ст. 12 Римського статуту юрисдикцію Міжнародного карного суду відносно злочинів проти людяності вищими посадовцями держави, які привели до особливо тяжких наслідків і масового вбивства українських громадян під час мирних акцій протесту, що мали місце в Україні в період з 21 листопада 2013 по 22 лютого 2014 року.

Нагадаємо, ВР запропонували ратифікувати Римський статут Міжнародного карного суду, а також передбачити карну відповідальність для суддів за невиконання рішення міжнародних судів.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини