Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Нардепи не дозволять прокурорам і військовим вийти на пенсію без проведення службової перевірки

Реклама

23 лютого 2014 року у ВР були зареєстровані дві постанови (№ 4210, № 4211) про особливості звільнення на пенсію слідчих, що розслідували злочини відносно учасників акцій протесту і інших масових заходів, прокурорів, що здійснювали нагляд, а також осіб рядового і начальницького складу ОВД і військовослужбовців внутрішніх військ, СБУ, УДО і інших військових формувань, що брали участь в охороні громадського порядку або виконанні інших завдань під час проведення акцій протесту, починаючи з 21 листопада 2013 року.

Так, згідно з проектом постанови № 4210, звільнення з органів прокуратури на пенсію слідчих, що розслідували злочини відносно учасників акцій протесту і інших масових заходів, а також прокурорів, що здійснювали нагляд за дотриманням законів при проведенні досудового розслідування в цих процесах у формі процесуального керівництва попереднім розслідуванням або зверталися до суду з клопотанням про застосування заходів до вказаних осіб, допускається тільки за наявності укладення про відсутність в їх діях порушення присяги, Конституції і законів України, зробленого за результатами службової перевірки.

Комісії для проведення вказаних службових перевірок створюються за рішенням Генерального прокурора України. Нагадаємо, 22 лютого 2014 року Генпрокурор Віктор Пшонка був відправлений у відставку, Уповноваженим по контролю за діяльністю Генеральної прокуратури призначений Олег Мохницкий.

З вказаними особливостями здійснюється також звільнення з органів прокуратури на пенсію заступників Генпрокурора, керівників структурних підрозділів центрального апарату Генпрокуратури, прокурорів АР Крим, областей, міст Києва і Севастополя, а також їх заступників, керівників структурних підрозділів цих прокуратур, прокурорів районів, міст і їх заступників, інших керівних працівників органів прокуратури.

Відповідно до проекту постанови № 4211 також тільки за наявності укладення про відсутність в їх діях порушення присяги, Конституції і законів України, зробленого за результатами службового расследовадопускається звільнення із служби на пенсію:

- осіб рядового і начальницького складу ОВД

- військовослужбовців внутрішніх військ

- Служби безпеки України

- Управління державної охорони України

- інших військових формувань, які брали участь в охороні громадського порядку або виконанні інших завдань під час проведення акцій протесту і інших масових заходів, починаючи з 21 листопада 2013 року;

- керівників МВС,

- Служби безпеки України

- інших військових формувань

- керівників структурних підрозділів центральних апаратів цих відомств

- керівників їх територіальних (обласних, міських, районних) органів.

Комісії для проведення вказаного службового розслідування утворюються рішенням Міністра внутрішніх справ України, Голови Служби безпеки України і керівників інших військових формувань. Нагадаємо, Віталій Захарченко був відсторонений від посади, в.о. Міністра внутрішніх справ призначений Арсен Аваков. Уповноваженим по контролю за діяльністю СБУ являється Валентин Наливайченко.

А. Авакову рекомендовано відмінити наказ Міністра внутрішніх справ від 13 березня 2012 року № 198 "Про затвердження Переліку посад рядового і начальницького складу в підрозділах МОН "Беркут", час проходження служби на яких обчислюється з розрахунку один місяць служби за півтора місяці".

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини