Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Призначати суддів безстроково буде ВР тільки за наявності укладення Комітету?

23 лютого 2014, 12:35
323
0
Реклама

Зареєстрований законопроект № 4186 про внесення змін до деяких законів України (відносно окремих питань судоустрою і статусу суддів).

Згідно з проектом голова місцевого суду, його заступник, голова апеляційного суду, його заступники, голова вищого спеціалізованого суду, його заступники призначаються на посаді строком на 5 років з числа суддів цього суду і звільняються від посад Верховною Радою України за уявленням відповідної ради суддів (зараз такі повноваження покладені на Вищу раду юстиції).

Також згідно з проектом Верховна Рада обирає:

1) професійного суддю безстроково, термін повноважень якого на посаді судді збіг;

2) суддею безстрокова особа, яка раніше вже обіймала посаду судді не менше п'яти років, але на час розгляду питання про обрання не обіймає посаду судді;
3) суддею раніше обраного безстроково до суду іншого рівня або до суду того ж рівня, але іншій спеціалізації.

Питання про обрання кандидата на посаду судді безстроково розглядається на пленарному засіданні ВР за наявності укладення Комітету ВР (зараз наявність такого укладення не є обов'язковою). Відмітимо, що таким комітетом є Комітет з питань верховенства права і правосуддя.

У разі, якщо кандидат на посаду судді безстроково не обраний, УСЮ вноситься уявлення про звільнення цього кандидата з посади судді, а не проводиться повторне голосування, як передбачено на даний момент.

Із Закону про ВРЮ, зокрема, пропонується виключити ст. 29-1 "Призначення суддів на посади голови суду, заступника голови суду".

Крім того, Закон про Регламент ВР пропонується доповнити цілим рядом статей відносно порядку призначення суддів.

Передбачено, що відповідний Комітет розглядає уявлення про обрання кандидата на посаду судді безстроково в місячний термін з дня його вступу у ВР. Таке Рішення Комітету представляється у Верховну Раду. Рішення Комітету ВР про нерекомендацію кандидата на обрання суддею безстроково не є перешкодою для розгляду цього питання на пленарному засіданні Верховної Ради України.

Кожен народний депутат має право ставити питання доповідачеві і безпосередньо кандидатовіякий обирається на посаду судді безстроково, висловлювати свою думку відносно цієї кандидатури.

За наявності зауважень до кандидата, який обирається на посаду судді безстроково, висловлених на пленарному засіданні ВР, вимагаючих додаткової перевірки Комітетом голосування по цьому кандидатові не проводиться. Повторний розгляд представлення по ньому здійснюється за умови перевірки вказаним Комітетом дотримання кандидатом на посаду судді безстроково вимог ст. 127 Конституцій, ст. 53 Закони про судоустрій і статус суддів, а також перевірки звернень громадян і інших звернень про діяльність кандидата на посаду судді безстроково у відповідності вимогам ст. 214-1 Регламенту ВР.

Голосування відносно обрання кандидатів на посаду судді безстроково може проводитися як по кожній кандидатурі на посаду окремо, так і за списком кандидатів на посаді.

Якщо розгляд звернень вимагає додаткової перевірки, Комітет Верховної Ради України приймає рішення про напрям їх у Вищу раду юстиції, Вищій кваліфікаційній комісії суддів України або Ради суддів України. Також Комітет може провести безпосередню перевірку звернень, доручивши її здійснення членові цього комітету (з його згоди).

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини