Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Депутати чекають підпису Володимира Рыбака на прийнятому вночі постанові: правова довідка

21 лютого 2014, 08:51
164
1
Реклама

На даний момент парламент чекає підписання Володимиром Рыбаком прийнятої постанови про засудження силових дій і заборона антитерористичної операції СБУ. "Ми сподіваємося, що постанова буде підписана спікером" - про це заявив віце - спікер парламенту Руслан Кошулинский .

Нагадаємо, що в ніч на 21 лютого 236 народних депутатів України прийняли постанова " Про засудження застосування насильства, яке привело до загибелі мирних громадян України". Відповідно до прийнятих постановою Кабміну, МВС, Міністерству оборони, СБУ, іншим воєнізованим формуванням наказано негайно припинити застосування сили, використання зброї і спецзасобів проти громадян України.

В якості правової довідки нагадаємо, що згідно ст. 88 Конституції України, а також ст. 78 Регламенту БРЕШУ підписання актів, прийнятих парламентом, віднесене до компетенції Глави Верховної Ради України. Окрім цього спікер засвідчує відповідність їх змісту прийнятими рішенням.

Відповідно до ст. 138 Регламенту, постанови і інші акти (резолюції, декларації, звернення, заяви) Верховна Рада приймає більшістю голосів народних депутатів від її конституційного складу, окрім випадків, встановлених Конституцією України. Постанови Верховної Ради приймаються з конкретних питань з метою здійснення її засновницькою, організаційною, контрольною і інших функцій. Такі постанови Верховної Ради набувають чинності з дня їх прийняття, якщо інше не передбачене самою постановою.

Постанови, прийняті Верховною Радою, підписує і оприлюднить Голова Верховної Ради України. Підписані Головою Верховної Ради України постанови не пізніше наступного дня після їх підписання передаються Апаратом Верховної Ради для публікації в газеті "Голос України" і у Відомостях Верховної Ради України .

В той же час, згідно з Регламентом (ст. 80) Перший заступник Голови Верховної Ради України виконує обов'язки Голови Верховної Ради України у разі його відсутності або неможливості виконання ним своїх обов'язків. Заступник Голови Верховної Ради України виконує обов'язки Голови Верховної Ради України у разі його відсутності або неможливості виконання ним своїх обов'язків, за відсутності або неможливості їх виконання Першим заступником Голови Верховної Ради України .

Таким чином, поки спікер і його перший заступник офіційно виконують свої обов'язки, постанова не може бути підписана Заступником Голови ВРУ.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини