Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Юристи звернулися до військовослужбовців і нагадали про відповідальність

20 лютого 2014, 17:19
7578
14
Реклама

Юристи опублікували петицію - звернення до військовослужбовців Збройних сил України, Внутрішніх військ України, державним воєнізованим формуванням, працівникам міліції і іншим правоохоронним органам.

У петиції відзначається, що не кожен військовий наказ або розпорядження має юридичну силу, свідомо незаконний наказ не є обов'язковим до виконаннящо встановлене ст.60 Конституції України. В той же час, за віддачу і виконання явно злочинного розпорядження або наказу настає юридична відповідальність.

Також юристи нагадують про ст.27 Конституцію, в якій говориться, що обов'язок держави, - захищати життя людини, і кожен має право захищати своє життя і здоров'я, життя і здоров'я інших людей від протиправних посягань.

А згідно ст.35 Закону о СБУспівробітники Служби безпеки повинні відмовитися від виконання будь-яких наказів, розпоряджень або вказівок, які суперечать чинному законодавству. За протиправні дії і бездіяльність вони несуть дисциплінарну, адміністративну і карну відповідальність.

Згідно п.30 Статуту внутрішньої служби ВСУпідлеглий зобов'язаний беззаперечно виконувати накази начальника, окрім випадків віддачі явно злочинного наказу.

Закон України "Про боротьбу з тероризмом", навіть у разі його належного застосування, ні за яких умов не відміняє загальних правил застосування зброї, і не може обмежувати застосування Конституції України, вказують юристи.

Нагадується також, що частина 3 ст. 41 УК України встановлює, що не підлягає карній відповідальності обличчя, яке відмовилося виконувати свідомо злочинний наказ або розпорядження. Згідно частини 4 ст. 41 УК України особа, яка виконала явно злочинний наказ, підлягає карній відповідальності на загальних підставах.

"Ваш борг - захищати життя і здоров'я людей, але не позбавляти їх цього! Ніякі легітимні інструкції і накази не надають Вам право на застосування такої зброї проти народу України! Відповідальність за злочини проти людяності не обмежується якими-небудь термінами давності! Юридична відповідальність за такі дії застосовуватиметься не лише судами України, але і міжнародними організаціями, зокрема, Гаагським трибуналом! ...Ви присягали ніколи не зрадити народ України! Будьте вірні своїй присязі! Не виконуйте злочинні накази!"- говориться в зверненні.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини