Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Нацбанку запропонували зареєструвати постанову № 49 в Мінюсті

20 лютого 2014, 15:10
240
0
Реклама

Незалежна асоціація банків України пропонує скоротити з 6 до 3 днів депонування засобів на окремому рахунку для купівлі валюти на міжбанківському ринку і не поширювати ці обмеження на купівлю валюти, необхідної для сплати відсотків по кредитах.

Відповідні пропозиції НАБУ відправила до Нацбанку. Асоціація просить розглянути їх пропозиції і роз'яснити окремі питання, банків, що виникають в діяльності, при виконанні вимог постанови НБУ № 49 "Про заходи по діяльності банків і проведення валютних операцій" від 06.02.2014 р.

НАБУ просить зробити виключення для зобов'язання банків здійснювати переклади в межах залишку засобів на поточних рахунках клієнтів на початок операційного дня. Зокрема, при цьому пропонується враховувати:

- встановлений ліміт овердрафту по цьому рахунку;

- суми кредитних коштів, наданих банком клієнтові;

- суми депозитів, повернені клієнтові в цей операційний день;

- суми, що поступають від продажу іноземній валюті на поточний рахунок клієнта в цей операційний день.

У НАБУ вважають, що постанова № 49 повинно пройти реєстрацію в Мінюстіоскільки воно істотно обмежує права юр- і фізосіб, визначених чинним законодавством України, в т.ч. нормативно-правовими актами НБУ.

"Відсутність реєстрації постанови № 49 в Мінюсті створює неузгодженості з іншими нормативними актами НБУ, а враховуючи вказане, банки України піддаються ризику пред'явлення клієнтами позовів про відшкодування збитків із-за порушення їх прав, що охороняються Законом"- говориться в листі НБУ.

У іншому листі НАБУ до регулятора вказується, що постанова НБУ № 48 "Про механізм оперативної підтримки ліквідності банків" від 06.02.2014 р. встановлює загальний підхід НБУ до рефінансування банківської системи у разі відтоку термінових засобів фізосіб. Проте, визначення чітких умов отримання рефінансування залишається на розсуд НБУ, що не дає можливості банку в режимі онлайн підтримувати ліквідність.

Для чіткішого розуміння банками механізму дії постанови з метою його ефективного практичного застосування, НАБУ вважає необхідним удосконалити порядок оперативної підтримки ліквідності банків. Зокрема, Нацбанк повинен або визначити графік проведення позачергових тендерів, або надати можливість банкам самостійно звертатися в Нацбанк з клопотанням про оперативну підтримку ліквідності на підставі цієї Постанови.

 Джерело: НАБУ

Також читайте: Адвокат розповів про постанову НБУ № 49 і його наслідках для клієнта

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини