Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Юристи назвали винних в штурмі Майдану і зажадали припинити застосування сили

20 лютого 2014, 10:03
169
2
Реклама

Учора на прес-конференції члени Громадської Комісії з розслідування і попередження порушень прав людини в Україні зробили заяву з приводу останніх подій  у країні.

Головна відповідальність за подальшу ескалацію порушень прав людини, вбивства, нанесення тяжких тілесних ушкоджень, тортури, переслідування за політичними мотивами і інші злочини проти людяності лягає на Президента України, його оточення і керівників силових відомств.

Відповідальності також підлягає будь-кому співробітник силових структур, причетний до скоювання подібних злочинів.

Комісія вважає, що співучасниками злочинів проти людяності, які здійснює особовий склад "Беркуту" і Внутрішніх Військ, є керівники Збройних Сил і Міністерства надзвичайних ситуацій України, оскільки вони свідомо надали в розпорядження карателів збірні пункти, військову техніку і спорядження.

Крім того, на думку Комісіїспівучасниками злочинного штурму Майдану є керівники КМДА і столичного метрополітену.

Разом з блокуванням силами ДАІ доріг на підступах до Києва і Майдану, обмеженням трансляції 5-го каналу, інформаційною блокадою, введеною на офіційних і контрольованих владою каналах, усі вказані заходи практично рівнозначні введенню незаконним способом надзвичайного стану в столиці країни.

Комісія також відмічає, що злочини проти людяності не мають терміну давності, а особи їх зробили, незалежно від свого статусу, підлягають відповідальності відповідно до норм національного і міжнародного права, а також процедур Міжнародного карного суду.

Комісія вимагає від Президента В. Януковича негайно припинити неправомірне застосування сили до мирних учасників протестних акцій в Києві і в усіх регіонах України.

Також Комісія звернулася до міжнародного співтовариства з приводу можливих санкцій, а до громадян України - із закликом чинити організований мирний опір спробам режиму знищити демократію в Україні і перетворити її на сатрапію.

Джерело: humanrightsua.org.

 
Нагадаємо, ця Комісія на чолі з В. Василенко
займається збором інформації про порушення прав людини в період з листопада 2013 р. з метою сформувати Чорну Книгу злочинів.

Також відмітимо, що притягнення осіб до відповідальності Міжнародним карним судом  можливо потім ратифікації Римського статуту, який за рішенням КСУ суперечить Конституції.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини