Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Нардепи запропонували формувати Кабмін згідно Конституції-2004

19 лютого 2014, 17:14
231
0
Реклама

Сьогодні, 19 лютого, у ВР зареєстрований законопроект № 4157 про внесення змін до деяких законодавчих актів України відносно приведення їх у відповідність з Конституцією України. Текст на сайті ВР на даний момент відсутній.

Авторами проекту виступили народні депутати Інна Богословська, Давид Жванія, Роман Стаднийчук, Володимир Мельниченко, Віталій Немилостивий, Микола Княжицкий.

Цей законопроект є вже четвертим результатом спільної роботи вище вказаних нардепів. Так, 17 лютого були зареєстровані 3 наступні законопроекти:

- проект Закону "Про Кабінет міністрів України" (№ 4146);

- проект Закону "Про внесення змін до Закону України "Про місцеві державні адміністрації" (№ 4147);

- проект Закону "Про внесення змін до Закону України "Про центральні органи виконавчої влади" (№ 4148).

Їх тексти також відсутні.

Відмітимо, що, по словах И. Богословськоюцими проектами (перші три) пропонується повернутися до процедури формування і роботи Кабміну, закладеної в Конституції 2004 року.   

Зокрема, в проекті Закону "Про Кабінет Міністрів України" передбачається призначення прем'єр-міністра Президентом за пропозицією коаліції депутатських фракцій не пізніше, ніж в 15-денний термін після отримання такої пропозиції. Самі члени уряду, окрім прем'єр-міністра, міністра оборони і міністра закордонних справ, призначаються парламентом за уявленням глави Кабміну.

Піти у відставку уряд може тільки в трьох випадках: після прийняття парламентом резолюції недовіри, відставки прем'єр-міністра і його смерті.

Два інші законопроекти (№ 4147 і № 4148) також обмежують повноваження Президента України відносно виконавчої влади, і, відповідно, розширюють повноваження парламенту і Кабінету Міністрів.

Нагадаємо, що доки не були зареєстровані проекти про шляхи повернення до Конституції 2004 року. Учора В. Рибалка пояснив це тим, що під цими проектами відсутня необхідна кількість підписів народних депутатів.

Також читайте: Влада і опозиції запропонували підписати Конституційний договір.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини