Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Депутат хоче віддати адмінсудам земельні суперечки і спори з АМКУ

18 лютого 2014, 10:30
160
0
Реклама

Народний депутат Володимир Пилипенко проектом № 4142 пропонує врегулювати деякі питання порядку розгляду окремих категорій суперечок.

Так, шляхом внесення змін до ст. 17 КАСУ до юрисдикції адміністративних судів депутат хоче віднести спори за участю органів держвлади, органів місцевого самоврядування, надання, що виникають із приводу, передачі, оренда, продажі, вилучення і іншого розпорядження земельними ділянками державній або комунальній власності, у тому числі шляхом укладення, виконання і розірвання договорів.

Админдела з приводу оскарження правових актів, дій і бездіяльності органів державної влади, органів місцевого самоврядування, їх посадовців у сфері земельних правовідносин вирішує адміністративний суд по місцезнаходженню земельної ділянки або більшої його частини.

Крім того, передбачається, що адміністративні справи з приводу оскарження рішень Антимонопольного комітету України вирішуються окружним адміністративним судом, територіальна юрисдикція якого поширюється на місто Київ.

На даний момент згідно ч. 3 ст. 19 КАСУ адміністративні справи із приводу з приводу оскарження рішень АМКУ по розгляду скарг про порушення законодавства у сфері держзакупівель вирішує окружний адмінсуд м. Києва.

Відповідно, з підвідомчості господарських судів виключаються поділа по заявах органів Антимонопольного комітету України.

Деякі зміни вносяться і до Земельного кодексу, в частині того, що стосунки по наданню, передачі, оренда, продажі укладення, виконання, розірвання договорів і іншого розпорядження органами держвлади, органами місцевого самоврядування землями державної або комунальної власності є публічно-правовими стосунками.

Також згідно з проектом в порядку адміністративного судочинства вирішуються суперечки про відновлення порушених прав юр- і фізосіб, що виникають в результаті рішень, дій або бездіяльності органів або посадовців місцевого самоврядування. Розпорядження глав місцевих держадміністрацій, акти інших посадовців, які призначаються ними, можуть бути оскаржені в порядку адміністративного судочинства.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини