Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Затверджені правила надання доступу до Інтернету

Реклама

Рішенням від 10 грудня 2013 року № 803 НКРСИ затвердила Правила здійснення діяльності у сфері телекомунікацій (діяльність за поданням послуг доступу до Інтернету), які поширюються на суб'єктів господарювання, що здійснюють таку діяльність і включених в реєстр операторів, провайдерів телекомунікацій.

Відповідно до Правил оператори телекомунікацій зобов'язані:

- надавати Національному центру оперативно-технічного управління мережами телекомунікацій (НЦУ) інформацію про власну мережу телекомунікацій, її стан в об'ємі і порядку, устанавленных Кабміном;

- вести достовірний облік послуг доступу в Інтернетщо надаються споживачеві, зберігати записи про надані телекомунікаційні послуги впродовж терміну позовної давності і надавати інформацію про телекомунікаційні послуги;

- забезпечити підключення вимірювального устаткування до своїх телекомунікаційних мереж, технічних засобів телекомунікацій для проведення вимірів відповідно до Положенням про вимір параметрів телекомунікаційних мереж з метою здійснення державного нагляду у сфері телекомунікацій;

- забезпечувати готовність до виконання своїх функцій в надзвичайних ситуаціях, за умови надзвичайного і військового стану, у тому числі можливість сповіщення своїх споживачів. Під час надзвичайного стану усі засоби і телекомунікаційні мережі зв'язку незалежно від форм власності використовуються для забезпечення проведення мобілізації і задоволення потреб національної безпеки, оборони, охорони правопорядку. Оператори телекомунікацій взаємодіють при цьому з НЦУ з питань, що відносяться до його компетенції.

Встановлено, що персоналщо безпосередньо виконує функції за поданням послуг доступу в Інтернет і що здійснює техобслуговування і експлуатацію мереж, повинен мати базова вища освіта в області радіотехнікирадіоелектронних апаратів і зв'язку і досвід роботи у сфері телекомунікацій не менше одного року.

Крім того, оператор телекомунікацій зобов'язаний надавати доступ в Інтернет з використанням власної мережі безперервно, за винятком періодів проведення необхідних профілактичних і ремонтних робіт, які повинні плануватися на якийсь час, коли незручності для абонентів мінімальні. Про графіку виконання робіт не пізніше чим за 5 робочих днів до початку проведення вказаних робіт мають бути проінформовані оператори мереж, з якими він взаємодіє і на роботу яких це може вплинути, і споживачі відповідно до Правилами надання і отримання телекомунікаційних послуг.

Також встановлено, що оператори телекомунікацій зобов'язані за власні засоби встановлювати на своїх телекомунікаційних мережах техсредства, необхідні для здійснення уповноваженими органами оперативно-розшукових заходіві забезпечувати функціонування цих техсредств, а також в межах своїх повноважень сприяти проведенню оперативно-розшукових заходів і недопущенню розголошування організаційних і тактичних прийомів їх проведення. Оператори зобов'язані забезпечувати захист вказаних технічних засобів від несанкціонованого доступу (вимоги частини 4 ст. 39 Закону "Про телекомунікації").

Нагадаємо, Інтернет Асоціацією України було спрямовано відкритий лист голові НКРСИ з проханням відстрочити прийняття проекту Правил за поданням послуг доступу в Інтернет.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини