Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Нотаріусів можуть зобов'язати надавати спадкоємцям письмовий перелік документів

17 лютого 2014, 13:06
205
4
Реклама

Законопроектом № 4139 пропонується внесення змін до статті 67 Закону "Про нотаріат" відносно переліку документів, необхідних для оформлення права на спадок.

Автор проекту, нардеп Т. Слюз, хоче спростити процедуру отримання спадкоємцями свідоцтва про право на спадок. Пропонується встановити обов'язок нотаріусів в день подачі спадкоємцями заяви про прийняття спадку надавати їм перелік документів/довідок (завірений особистим підписом і друком нотаріуса)які згідно з вимогами чинного законодавства України представляються нотаріусові для отримання відповідного свідоцтва.

Реалізація положень законопроекту, на думку автора, зробить неможливим різночитання змісту документів і довідок, які представляються нотаріусові для здійснення нотаріальних дій; сприятиме підвищенню об'єктивності і безсторонності діяльності нотаріусів.

У пояснювальній записці депутат розповідає, що переважна більшість спадкоємців під час оформлення права на спадок стикаються з цілим рядом проблем в нотаріальних конторах. На прийом складно потрапити, людям доводиться багато разів їздити до нотаріуса (що важко особливо для сільських жителів), при цьому часто нотаріуси в повному об'ємі не надають інформацію відносно кількості довідок, і під час чергового прийому спадкоємцям повідомляється про необхідність представлення додаткової інформації. Проблемним питанням є і усний характер роз'яснень нотаріуса відносно деяких документів, що призводить до неправильного розуміння спадкоємцем їх змісту. Таким чином, оформлення права на спадок може тривати дуже довго.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини