Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Українські адвокати намагаються захистити і захиститися

13 лютого 2014, 16:25
504
0
Реклама

Сьогодні відбулася прес-конференція, присвячена питанням забезпечення адвокатської діяльності в Україні. Участь в заході взяли українські адвокати, а також представники провідного об'єднання юридичних фірм в Європі Eurojuris International (діє з 1992 року, об'єднує близько 650 юридичних фірм з 40 країн). Ця організація зараз збирає інформацію про порушення прав адвокатів в Україні.

На жаль, в нашій країні адвокати не мають реальних гарантій здійснення своєї професійної діяльності, і в результаті виявляються нездібними ефективно допомогти своїм клієнтам. Таке безправне положення української адвокатури особливе гостро відчувається саме зараз, на тлі нестабільної політичної ситуації в країні, коли неухильно зростає число тих, що потребують професійної адвокатської допомоги.

Яскравим прикладом того, що ніхто в Україні не забезпечує права адвоката, стала "справа Смалия" - адвоката, якого звинувачують в нападі на суддю. Як вважає його адвокат Аліса Дорогатільки комплексна взаємнопідтримка адвокатської общини може позитивно вплинути на ситуацію.

Випадок з Віктором Смалием не є безпрецедентним для України, не вибивається із загальної системи правового нігілізму, відмітив адвокат, голова Комітету захисту прав адвокатів НААУ Валентин Степьюк. Адже вже відомі багато випадків обшуків житла і офісів адвокатів, порушень права та адвокатську таємницю, процесуальних порушень і тому подібне. Українські судді дозволяють собі зневажати закон і не звертають уваги ні на аргументи адвокатів, ні на загальний принцип справедливості.

В той же час, адвокатура України бореться, намагається зробити неможливе - і іноді це виходитьобнадіює адвокат, замголови Комітету захисту прав адвокатів НААУ Ілля Костин. Постійно з'являється інформація, як адвокати героїчно захищають клиентов-"майдановцев", навіть не дивлячись на погрози.

Дієвий (на думку адвокатів) спосіб контролю за правомірністю слідчих і прокурорів - "чорний список" осіб, які порушують права адвокатіврозміщений на сайті Ради адвокатів Київської області. Як запевняють адвокати, проводиться ретельна перевірка фактів порушень перед тим, як особа потрапляє в цей список. Також при НААУ створений Комітет захисту прав адвокатів.

"Головна зброя адвоката - його інтелект. Закликаю використовувати цю зброю. Свої права ми повинні захищати тим інструментом, яким працюємо" - резюмував адвокат Віталій Тытыч.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини