Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Судді просять законодавчого захисту

12 лютого 2014, 15:00
146
4
Реклама

Колектив Вищого спеціалізованого суду України по розгляду цивільних і карних справ стурбований станом виконання вимог Закону про державний захист суддів - зокрема, у зв'язку зі вбивством судді Автозаводського райсуду міста Кременчука Полтавської області Олександра Лободенко. Судді відмічають, що спроби фізичної розправи і тиску на суддів з метою ухвалення бажаного процесуального рішення сталі явищем, що повторюється. До цього дня залишається нерозкритим вбивство судді Володимира Трофимова і його сім'ї в Харкові; нещодавно завершився розгляд справи про вбивство судді Сергія Зубкова в Києві.

Тому ВССУ звертається до Верховної Ради України і наполягає на необхідності внесення змін у Закон "Про судоустрій і статус суддів" і інші процесуальні закони відносно додаткових заходів захисту безпеки і посилення гарантій незалежності суддів.

Також судді звертаються до органів прокуратури, МВС, СБУ із закликом "належним чином реагувати на екстремістські заяви окремих політиків, які призводять до ескалації насильства і порушення прав і свобод людини і громадянина". При цьому звертають увагу на необхідність безумовного дотримання вимог Конституції і законів України відносно гарантування забезпечення незалежності і недоторканості суддів, недопущення втручання в діяльність суддів при здійсненні правосуддя і забезпечення їх особистої безпеки і правового захисту.

"У Україні мають бути забезпечені дієві, а не формальні гарантії незалежності суддів, ефективна, а не декларативний державний захист суддів і членів їх сімей", - говориться в зверненні.

Джерело: ВССУ.

На цю тему висловлювався також ВСУ, читайте детальніше: Судді стурбовані ситуацією в країні і просять захистити їх.

Відмітимо, що зміни до Закону "Про судоустрій і статус суддів" і інші закони стосовно захисту суддів були внесені скандальним Законом № 721 - VІІ від 16 січня, який був скасований.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини