Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ВАСУ вказав на незаконність стягування додаткових плтежей за оформлення закордонного паспорта

Реклама

Нагадаємо, Верховний Суд України визнав незаконними вимоги міграційної служби про надання документів і оплату квитанцій за оформлення і видачу закордонного паспорта, які не передбачені Законом "Про порядок виїзду з України і в'їзду до України громадян України" і Правилами оформлення і видачі паспорта громадянина України для виїзду за кордон і проїзного документу дитини, їх тимчасового затримання і вилучення. Тобто, згідно з рішенням ВСУ для оформлення закордонного паспорта в міграційну службу треба надати:

- заяву-анкету;

- паспорт громадянина України;

- копію довідки про привласнення ідентифікаційного номера;

- дві фотографії 3,5 х 4,5;

- квитанцію про сплату державного мита у розмірі 170 грн.

Вищий адміністративний суд України 23 січня виніс ухвалу у справі № До/800/54221/13яким також вказав, що сплата встановленої Декретом Кабміну держмита (170 грн.) покриває вартість витрат, пов'язаних із здійсненням відповідачем дій з видачі громадянам України закордонного паспорта (у тому числі і вартість бланка). Тому міграційна служба не має права вимагати повторної оплати тих же дій (послуг) на підставі іншого нормативно-правового акту.

Такжу ВАСУ вважає протиправною вимогу міграційної служби по сплаті вартості бланка паспорта у зв'язку з тим, що в постанові Кабміну від 4 червня 2007 року № 795, на яке вона посилалася в обгрунтування їх правомірності, не встановлений розмір такого відшкодування. Не передбачають його і Правила. При цьому надати докази, які б підтвердили вартість бланка паспорта, міграційна служба відмовилася, пославшись на конфіденційність інформації.

Відмітимо, 22 січня 2014 року ВАСУ виніс аналогічне рішення у справі №  До/800/26/13.

За допомогою системи аналізу судових рішень VERDICTUM юристи можуть швидко підбирати максимально тотожні рішення по одному предмету і обставинам справи при роботі з колосальним масивом документів судової практики.

VERDICTUM - це новий продукт для практикуючих юристів від компанії "ЛІГА: ЗАКОН". У основі системи аналізу лежить програмний комплекс інноваційних пошуково-аналітичних алгоритмів і інструментів обробки текстів.

Безкоштовно протестувати VERDICTUM

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини