Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Депутати придумали для хворіючих ув'язнених нову основу УДО

31 січня 2014, 13:40
244
0
Реклама

У парламенті зареєстрований законопроект № 4051 "Про внесення змін до статті 81 Карного кодексу відносно умовно-дострокового звільнення від відбуття покарання осіб, які не можуть відбувати покарання за станом здоров'я", авторами якого виступили народні депутати з фракції "Батькивщина" Ю. Одарченко і С. Курпиль.

Депутати відмічають, що законодавство України визначає широкий перелік випадків, коли особа може бути звільнена від відбуття покарання у зв'язку із станом свого здоров'я (особи, хворі важкою хворобою, що перешкоджає відбуттю покарання; вагітні жінки; обличчя, які не можуть усвідомлювати значення своїх дій і так далі). В той же час існує досить вузька категорія осіб, які хоча і не мають абсолютних медичних свідчень проти відбуття покарання, але, фактично впродовж тривалих проміжків часу знаходяться на стаціонарному лікуванні. Нині не існує процесуальних підстав для звільнення таких осіб, і медики повинні лікувати таких осіб і направляти їх назад до місця відбуття покарання, навіть якщо така особа, швидше за все, повернеться в лікарню впродовж декількох днів або тижнів. Існують ситуації, коли обличчя впродовж усього терміну позбавлення волі знаходяться на стаціонарному лікуванні. У такому разі сама суть покарання позбавлена сенсу, в той же час, держава продовжує нести фінансові витрати на охорону такої особи.

Законопроектом пропонується дозволити умовно-дострокове звільнення осіб, відносно яких одночасно виконуються наступні умови:

1) особа відбула не менше 1/4 від призначеного терміну покарання;

2) засуджене обличчя знаходилося на стаціонарному лікуванні більше 1/2 відбутих терміну покарання;

3) злочин, за який засуджена особа, не пов'язаний з умисним позбавленням життя людини або нанесенням тілесних ушкоджень будь-якому ступеню тяжкості, злочинами проти світу і безпеки людства, а не пов'язано з незаконним обігом наркотичних речовин і прекурсорів;

4) хвороба особи не пов'язана з ушкодженнями, які особа самостійно нанесла собі впродовж часу проведення відповідного розслідування злочину, судового розгляду або відбуття покарання, а також не пов'язана з ушкодженнями, які заподіяні особі з метою припинення протиправної діяльності (наприклад, поранення нанесені озброєній особі під час його затримання).

За таких умов пропонується застосовувати до особи механізм УДО, оскільки існують усі підстави вважати, що особа не представляє громадської небезпеки, а виправний ефект покарання в місці позбавлення волі істотно обмежений тим фактом, що через свою хворобу особа не притягується до праці і соціальної реабілітації.

Як вказують автори проекту, звільнення по запропонованих підставах відрізняється від звільнення особи згідно із статтею 84 УК. Обличчя, до яких застосовується стаття 84 УК, - це засуджені за скоювання будь-яких злочинів, які захворіли хворобою, яка в принципі не припускає знаходження особи в місцях відбуття покарання. При цьому не має значення термін покарання і час, який людина провела на лікуванні. Ст.84 застосовується незалежно від громадської небезпеки особи і спрямована на врегулювання випадків, коли відбуття покарання неможливо. Нова основа для УДО застосовується тільки до осіб, які не є особливо суспільно-небезпечними, і які, в принципі, можуть знаходитися в місцях позбавлення волі, але їх знаходження там є неефективним і неправильним з точки зору гуманізму, оскільки велику частину терміну покарання вони проводять на стаціонарному лікуванні.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини