Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Юрист прокоментував посилення митного контролю на українсько-російській межі

30 січня 2014, 17:00
359
0
Реклама

Асоціація міжнародних автомобільних перевізників України повідомляла, що за неофіційною інформацією, сталися зміни при проходженні процедур митного контролю і оформлення товарів, що ввозяться на територію Російської Федерації з України. За даними асоціації, з 28 січня 2014 року вводяться наступні заходи контролю :

- напрям ТС з товаром на територію складів тимчасового зберігання для проведення митного огляду;
- проведення 100% -ного митного огляду з повним вивантаженням товарів з ТС;
- відправка документів, що підтверджують митну вартість товару і сертифікату походження (СТ-1), в Центральне митне управління (м. Москва);
- внесення повної гарантії/забезпечення сплати митних зборів і платежів в повному об'ємі, без урахування тарифних преференцій, на час перевірки документів;
- проведення митного оформлення товару, з урахуванням вищесказаного, може тривати до 10-15 робочих днів.

У Миндоходов же заявили, що відстежують ситуацію на митних пунктах пропуску на українсько-російській межі, і на даний момент черг або надзвичайних ситуацій не зафіксовано, і ФМС РФ не направляла жодного повідомлення про зміни в порядку митного контролю.

Керівний партнер ЮК "Правозащита Україна" Герман Таслицкий розповів ЮРЛИГЕ, що з ранку 28 січня, дійсно, почали з'являтися перші, розрізнені відомості про відправку автомобілів, що в'їжджають в Росію з України, на огляд товару. Найголосніше про це заговорили 30 січня.

"Це не приховують навіть співробітники Миндоходов, які працюють в пунктах пропуску. При цьому йдеться не про які-небудь умисні дії, щоб не допустити товар в Росію, але про масовому, повному митному контролі, який не виходить за рамки їх Митного Кодексу. Наскільки мені відомо, усі транспортні засоби, що входять, в обов'язковому порядку поступають на прикордонні митні термінали, де до них застосовується митний огляд"- повідомив експерт.

Згідно ст. 116 ТК ТС, митний огляд - дії посадовців митних органів, пов'язані з розкриттям упаковки товарів або вантажного приміщення транспортного засобу або місткостей, контейнерів і інших місць, де знаходяться або можуть знаходитися товари, з порушенням накладених на них митних пломб або інших засобів ідентифікації, розбиранням, демонтажем або порушенням цілісності обстежуваних об'єктів і їх частин іншими способами.

Ця ж стаття надає право митникам проводити такий догляд без присутності декларанта або осіб, що мають повноваження відносно цих товарів.

Герман Таслицкий

З точки зору права - усе у рамках законодавствавідмічає Г. Таслицкий, але з іншого боку - це максимальна форма митного контролю, яка може бути застосована до товарів на межі. Такий контроль обов'язково супроводжується додатковими витратами з боку російських покупців, збільшенням терміну доставки товару, можливого ушкодження самих товарів в результаті невмілих навантажувально-розвантажувальних робіт.

"Усе це, звичайно, вносить нервозність в стосунки між російськими і українськими партнерами, - розповів юрист. - На форумах, присвячених митній тематиці вже з'являються заяви про відмову російських компаній від продовження договорів, саме з посиланням на складності при здійсненні імпорту".

Що ж можна порадити українським експортерам?

У такій ситуації складно радити що-небудь українським експортерам, що досконально знають свої контракти, особливості їх виконання. Та все ж Г. Таслицкий відмічає, що перенесення митного оформлення безпосередньо на межу Російської Федерації дозволило б час, витрачений на митний огляд, використовувати і на митне оформлення. Тим паче, що законодавство ТС це дозволяє.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини