Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Правозахисники розкритикували "Закон про заручників"

30 січня 2014, 16:05
143
0
Реклама

Український союз Хельсінкі з прав людини опублікував свою позицію стосовно ухваленого учора Закону "Про усунення негативних наслідків і недопущення переслідування і покарання осіб з приводу подій, які мали місце під час проведення мирних зборів".

На думку правозахисників, цим Законом Верховна Рада ставить українську державу в один ряд з піратами і терористами, що використовують інститут заручників як інструмент впливу на ситуацію. Адже фактично цей Закон визнає, що кожен, хто був затриманий під час останніх протестів, знаходиться під вартою тільки для того, щоб змусити інших невизначених осіб, зробити дії (звільнення доріг, будівель і так далі).

Таким чином, на думку УХСПЧ, законодавець і держава в цілому здійснюють дії, що становлять склад злочину, передбаченого статтею 147 Карного кодексу України, - захоплення або утримання особи в якості заручника.

Експерти констатують, що цим Законом було фактично визнана відсутність законних підстав змісту протестуючих під вартоюоскільки можливість їх звільнення ніяк не пов'язана з діями заарештованих.

Міжнародне і національне право чітко визначає загальновизнаний принцип індивідуальної відповідальності, відповідно до якого особа може відповідати тільки за свої дії. Колективна відповідальність заборонена. Цей же Закон фактично встановлює колективну відповідальністьоскільки звільнення одних осіб поставлене в залежність від дій або бездіяльності інших осіб, відмічають в УХСПЧ.

Також є претензії до процедурі прийняття Закону:

- проект по суті не розглядався і не обговорювався народними депутатами за встановленою законом процедурою;
- він не був розданий депутатам до або навіть під час голосування;
- цього проекту не було навіть в електронному вигляді на веб-сторінці парламенту, де він з'явився тільки практично за годину після голосування;
- після прийняття ззаконопроекта його автор заявив що вніс в нього зміни, але абсолютно не зрозуміло, за якою процедурою це було зроблено;
- парламент не приймав окремого рішення про скорочену процедуру, що позбавило інших депутатів навіть теоретичній можливості вносити свої поправки до проекту.

Усі ці порушення у своїй сукупності дають підстави правозахисникам стверджувати, що Закон був ухвалений антиконституційний, нелегітимний спосіб.

Ухвалення цього Закону веде до подальшого росту конфлікту, і відповідальність за це повністю лягає на Президента і парламент, вважають правозахисники, і закликають Віктора Януковича не підписувати Закон.

Джерело: УХСПЧ.

Нагадаємо, що Закон вже
переданий на підпис Президентові.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини