Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Колесниченко пропонує реєструвати ЗМІ і об'єднання, одержуючі кошти з-за кордону

29 січня 2014, 14:13
207
1
Реклама

Регіонал Вадим Колесниченко учора зареєстрував проект закону про організації, які отримують фінансову підтримку з-за кордону (№ 4041)тим самим не залишаючи надій все ж реалізувати норми т.з. "іноземних агентах"передбачені в Законі № 721 - VII, який учора ВР вирішила відмінити.

Організація, одержуюча фінансування з-за кордону - це організація із статусом юрособи, зареєстрованої в Україні у встановленому законодавством порядку, а також впродовж року отримує грошові кошти або інше майно від іноземних держав і їх органів, громадян, підприємств, установ, організацій, або зареєстрованих в Україні юрособ, одержуючих кошти з іноземних джерел.

Закон поширює свою дію на громадські об'єднання і ЗМІ. До організацій, які отримують фінансування з-за кордону, прирівнюються організації, засновниками яких є громадяни інших держав і іноземні організації. В той же час Закон не поширює своя дія на релігійні організації, зареєстровані у встановленому законодавством порядку, державні підприємства, установи, організації і господарські суспільства.

Передбачається, що кожна організація, яка після її реєстрації або з моменту набуття чинності Закону отримала перше фінансування з-за кордону, зобов'язана самостійно подати заяву про включення її в Реєстр організацій, одержуючих фінансування з-за кордону.

Також такі організації зобов'язані подавати в Мінюст і оприлюднити щорічні звіт про діяльність і фінансовий звіт (об'єм грошових коштів і іншого майна, отриманий з іноземних джерел за минуле півріччя, і їх цілі використання; об'єм фактично витрачених за минуле півріччя коштів і іншого майна, отриманого з іноземних джерел, і їх використання).

Щорічні финотчеты організацій підлягають обов'язковому аудиту, здійснюваному українською аудиторською компанією за рахунок засобів організації.

Крім того, Мінюст щорічно представляє ВР доповідь про діяльність організацій, які отримують фінансування з-за кордону, їх фінансові надходження і витрати, результати здійснення контролю за їх діяльністю.

Організації, які отримують фінансування з-за кордону, зобов'язані вести бухоблік, фінансову і статистичну звітність, бути зареєстрованими в органах прибутків і зборів і сплачувати до бюджету обов'язкові платежі, визначені Податковим кодексом і іншими законодавчими актами України.

Якщо ж організація порушує вимоги цього Закону Мінюст може застосувати до неї наступні санкції:

а) штраф у розмірі 50 неоподатковуваних мінімумів прибутків громадян - у разі не подачі заяви про включення в Реєстр організацій, які отримують фінансування з-за кордону;

б) припинення діяльності організації на період одного кварталу, що включає заборону проводити будь-які заходи і поширювати матеріали, використовувати свої банківські рахунки за винятком здійснення законодавчо встановлених обов'язкових платежів - у разі не уявлення щорічного звіту про діяльність і финотчета;

в) заборона організації судом за позовом Мінюсту - у разі виявлення ознак порушення вимог статей 36, 37 Конституцій України, ст. 3 Закони (створення організацій, чиї дії спрямовані на ліквідацію незалежності України і тому подібне) і інших законодавчих актів.

Відмітимо, на виконання норм про "іноземних агентів" Мінюстом були прийняті ряд документів (Порядок надання, розміщення і публікації інформації громадськими об'єднаннями, що виконують функції іноземного агента, відособленими підрозділами іноземних неурядових організацій, діючих в статусі громадського об'єднання, яке виконує функції іноземного агента (наказ від 20.01.2014 р. № 115/5), і зміни до Інструкції по організації примусового виконання рішень (наказ від 20.01.2014 р. № 114/5).

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини