Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Набуло чинності положення про "Беркуту"

Реклама

Сьогодні, 28 січня 2014 року, набув чинності наказ МВС від 24 жовтня 2013 року № 1011 "Про затвердження Положення про спеціальний підрозділ міліції громадської безпеки "Беркут".

Згідно з документом спеціальний підрозділ міліції громадської безпеки "Беркут" є підрозділом міліції особливого призначення, яке входить в структуру міліції громадської безпеки і є структурним підрозділом головних управлінь, управлінь МВС України в АР Крим, областях, містах Києві і Севастополі.

Підрозділ очолює командир, який призначається на посаду і звільняється з посади наказом ГУМВД, УМВС за узгодженням з начальником Департаменту громадської безпеки МВС.

Встановлено, що підрозділ підкоряється начальникові ГУМВД, УМВС, а у разі його відсутності - заступникові, який організовує діяльність підрозділів міліції громадської безпеки. При виконанні завдань поза регіоном постійної дислокації підрозділ переходить в оперативне підпорядкування відповідного начальника ГУМВД, УМВС.

Працівники підрозділу в цілях виконання покладених на них завдань мають право застосовувати заходи фізичної діїу тому числі прийоми рукопашного бою, спеціальні засоби і вогнепальна зброя у випадках і в порядку, визначених статтями 12 - 15-1 Закону "Про міліцію" (далі - Закон). Відмітимо, що згідно із Законом співробітники міліції мають право застосовувати наручники, гумові палиці, засоби зв'язування, сльозоточиві речовини, светозвуковые пристрої відволікаючої дії, пристрою для розкриття приміщень і примусової зупинки транспорту, водомети, бронемашини і інші спеціальні і транспортні засоби, а також використовувати службових собак, зокрема, для:

- припинення масових безладів і групових порушень громадського порядку;

- для відбиття нападу на будівлі приміщення, споруди і транспортні засоби, незалежно від їх приналежності, або їх звільнення у разі захоплення;

- для припинення масового захоплення землі і інших дій, які можуть привести до зіткнення груп населення, а також дій, які паралізують роботу транспорту, життєдіяльність населених пунктів, зазіхають на громадський порядок, життя і здоров'я людей.

Ст. 12 Закону забороняє застосовувати заходи фізичної дії, спеціальні засоби і вогнепальну зброю відносно жінок з явними ознаками вагітності, літніх людей або осіб з вираженими ознаками інвалідності і малолітніх, окрім випадків здійснення ними групового нападу, загрозливого життю і здоров'ю людей, працівників міліції, або озброєного нападу або озброєного опору.

Завданнями підрозділу являються:

- забезпечення громадського порядку на об'єктах і територіях, які мають особливе народногосподарське значення;

- забезпечення особистої безпеки громадян, захист їх прав і свобод, законних інтересів;

- запобігання правопорушенням і їх припинення;

- охорона і забезпечення громадського порядку;

- виявлення карних правопорушень;

- участь в проведенні заходів, спрямованих на розшук і затримання осіб, підозрюваних в скоюванні карних злочинів, озброєних і інших злочинців, які виявляють громадську небезпеку, звільнення заручників, припинення терористичних актів.

Відповідно до пункту 27 частин 1 ст. 10 Закону "Беркут" зобов'язаний забезпечувати громадський порядок під час проведення масових заходів комерційного характеру на засоби організацій або осіб, які їх проводять.

У виконання пункту 20 частин 1 ст. 11 Закону "Беркут" відповідно до своєї компетенції забезпечує тимчасове обмеження або заборону доступу громадян на окремі ділянки місцевості або об'єкти з метою забезпечення громадського порядку, громадської безпеки, охорони життя і здоров'я людей.

Обов'язком підрозділу також є забезпечення охорони громадського порядку в місцях тимчасового перебування посадовціввідносно яких здійснюється державна охорона, і на прилеглій до них території.

Підрозділ бере участь разом із службами, підрозділами ОВД, внутрішніх військ МВС, центральними органами виконавчої влади в проведенні заходів, спрямованих на розшук і затримання осіб, підозрюваних в скоюванні карних злочинів, озброєних і інших злочинців, які складають громадську небезпеку, звільненні заручників, припиненні терористичних актів.

За рішенням Міністра внутрішніх справ або його заступників підрозділ тимчасово передислокуватиметься в іншу адміністративно-територіальну одиницю для участі в невідкладних заходах по забезпеченню громадського порядку, припинення групових порушень громадського порядку і масових безладівпроведення заходів, спрямованих на розшук і затримання осіб, підозрюваних в здійсненні карних правопорушень, озброєних і інших злочинців, які складають громадську небезпеку, звільнення заручників, припинення терористичних актів.

Відмітимо, що юристи наполягали на незаконності функціонування "Беркуту", оскільки підрозділ являється воєнізованим формуванням, що не має належної реєстрації правових підстав його існування.

В той же час, як раніше пояснив ЮРЛИГЕ адвокат Ігор Черезов"Беркут" функціонує на підставі наказу МВС від 28 липня 1994 року № 404яким затверджений Статут патрульно-постової служби міліції України. Пунктом 11 статуту передбачено, що "для припинення антигромадських проявів, масових безладів, застосування заходів по боротьбі з організованою злочинністю, розшуком і затриманням особливо небезпечних і озброєних злочинців, забезпечення охорони громадського порядку при проведенні масових заходів, великих виробничих аварій, катастроф, стихійних лих і інших надзвичайних обставин, створюються підрозділи особливого призначення "Беркут".

Нагадаємо, народний депутат Анатолій Гриценко звернувся у Окружний адмінсуд міста Києва з вимогою про визнання протиправними і недійсним наказу МВС № 1011.

Крім того, у Верховній Раді зареєстровані законопроекти, що передбачають ліквідацію спецпідрозділів міліції (№ 3720, № 3733).

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини