Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Нацбанк розповів про безготівкові розрахунки

Реклама

У листі від 24 січня 2014 року № 11-116/3159 Нацбанк роз'яснив, що вимоги по обмеженню готівкових розрахунків фізособи з підприємством (підприємцем), встановлені пунктом 1 постанови "Про встановлення граничної суми розрахунків готівкою" (постанова № 210) і пунктом 2.3 глав 2 Положення про ведення касових операцій в національній валюті (Положення № 637)торкаються розрахунків як фізособи-платника з підприємством (підприємцем) -получателем, так і розрахунків підприємства (підприємця) -плательщика з фізособою-одержувачем.

Вимоги по обмеженню готівкових розрахунків фізособи з підприємством (підприємцем), що встановлені пунктом 1 постанови № 210 і пунктом 2.3 глав 2 Положення № 637, стосуються розрахунків по угодах, предметом яких є будь-які матеріальні і нематеріальні блага, які можуть бути оцінені в грошовій формі, у тому числі розрахунків по договорах, пов'язаних з корпоративними правами, наданням або поверненням позики, виплатою неустойки.

Відповідно до вимог, встановлених пунктом 1 постанови № 210 і пунктом 2.3 глав 2 Положення № 637, обмежуються готівкові розрахунки між підприємством (підприємцем) і фізособою, які здійснюються протягом одного дня. Таким чином, сплата за договором, загальна сума по якому перевищує 150000 грн., в різні дні частями, кожна з яких не перевищує встановленої суми обмеження, не суперечить законодавству.

Звернена увага, що згідно з пунктом 2.1 глав 2 Положення № 637 підприємств (підприємці) повинні здійснювати розрахунки по своїх грошових зобов'язаннях, що виникають в господарських стосунках, пріоритетно у безготівковій формі.

Також Нацбанк вказав, що фізособи для здійснення розрахунків з фізособами по договорах купівлі-продажу, які підлягають нотаріальному посвідченню, на суму більше 150000 грн., а також з підприємствами (підприємцями) за товари (роботи, послуги) на суму більше 150000 грн. має право внести засоби готівкою у банки або небанківські фінустанови, що отримали ліцензію на переказ коштів без відкриття рахунку, для подальшого їх зарахування на рахунки одержувачів.

Відмічено, що при здійсненні розрахунків між фізособами-резидентами і фізособами-нерезидентами по договорах купівлі-продажу майна, що не є об'єктом іноземного інвестування в Україну, банкам необхідно пропонувати клієнтам для здійснення таких операцій використовувати окремий поточний рахунок нотаріуса. Так, нотаріусам для здійснення нотаріальних дій з прийняття в депозит грошової суми відкриваються окремі поточні рахунки в порядку, визначеному пунктом 4.5 глав 4 Інструкції про порядок відкриття, використання і закриття рахунків в національній і іноземній валютах.

Вимоги, встановлені главою 2 Положення № 637 про проведення готівкових розрахунків, не поширюються на банки і територіальні управління Нацбанку під час проведення розрахунків за реалізовані населенню / здані населенням дорогоцінні і банківські метали і монети.

Якщо банк здійснює розрахунки готівкою, пов'язані із забезпеченням власних виробничих (господарських) потреб, то на такі розрахунки банку поширюються обмеження, встановлені пунктом 1 постанови № 210.

Також читайте: Які документи є підтвердженням проведення безготівкових розрахунків?

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини