Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Нардепи придумали, як захиститися від іноземних біологічних погроз

27 січня 2014, 15:19
184
0
Реклама

Група народних депутатів з фракції "Батькивщина" на чолі з А. Аваковым подали у ВР законопроект № 4015 з метою захисту населення і природного довкілля від небезпечних біологічних агентів (біопогроз) різного походження.

Пропонується ввести заборона розміщення іноземними державами і організаціями вірусно-біологічних лабораторій 3 і 4 (високих) рівнів біологічної безпеки на території України.

Також проектом регулюються питання відносно припинення існування на території України вірусно-біологічних лабораторій 3-4 рівні біологічної безпеки, ввезення на територію України патогенних мікроорганізмів, передбачається контроль органами виконавчої влади і громадський контроль за перебуванням (переміщенням) на або через територію України патогенних мікроорганізмів, які вимагають застосування 3 і 4 (високих) рівнів біологічної безпеки.

Передбачається закриття і припинення будівництва/оснащення усіх існуючих вірусно-біологічних лабораторій 3 і 4 (високих) рівнів безпеки на території України, забороняється робити висновок домовленості або угоди про надання дозволу на розміщення, підготовку, заморожування або планування вірусно-біологічних лабораторій 3 і 4 (високих) рівнів біологічної безпеки на території України, а також забороняється перевезення, тимчасове перебування, зберігання на території України патогенних мікроорганізмів, які вимагають застосування 3 і 4 (високих) рівнів біологічної безпеки.

Крім того, передбачається цивільно-правова, адміністративна і карна відповідальність за порушення закону з визначенням розмірів фінансової відповідальності.

У пояснювальній записці депутати розповіли, що в 2005 році між Міністерством оборони США і Мінохоронздоров'я України було підписано угоду (термін його дії закінчився 31.05.2013), і Міноборони США почало будівництво своїх об'єктів на території України. Перші об'єкти були побудовані на базі лабораторій, що існували раніше, в Криму, Одесі, Дніпропетровську, і ще в семи містах України. Усі ці об'єкти були відкриті таємно від громадськості і ЗМІ, і після відкриття - заморожені.

Депутати задаються питаннями: "Навіщо забезпеченням біобезпеки України займається Міністерство оборони країни, яка знаходиться в десятках тисяч кілометрів від нас? Навіщо Міністерству оборони США потрібні лабораторії на території нашої країни? І навіщо Міністерству охорони здоров'я знадобилася допомога військового відомства чужої країни"?

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини