Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Акти КМУ про водомети і гранати пропонують відмінити, а спецпідрозділи створювати законом

27 січня 2014, 14:19
192
0
Реклама

У Верховну Раду продовжують поступати проекти відносно діяльності спецпідрозділів, зокрема "Беркуту". Так, депутат Микола Рудьковский зареєстрував проект постанови ВР про прийняття Кабміном заходів для забезпечення прав і свобод людини під час мирних зборів (№ 4018).

Депутат пропонує рекомендувати Кабміну прийняти рішення про заборону посадовим і службовим особам, усьому складу правоохоронних органів України застосовувати вогнепальне і інша стрілецька зброя, спеціальні засоби (в т.ч., сльозоточивий газ, свето-шумовые гранати, водомети) при забезпеченні громадського порядку при проведенні мирних зборів, мітингів, демонстрацій та ін.

Також Кабінету Міністрів пан Рудьковский хоче рекомендувати ліквідовувати спеціальний підрозділ МВС України "Беркут", і відмінити Постанова КМУ від 22.01.2014 № 12, Постанова КМУ від 22.01.2014 № 13, Постанова КМУ від 22.01.2014 № 14 (нагадаємо, цим документами Кабмін дозволив використовувати водомети при мінусовій температурі, ряд спецзасобів (в т.ч. ручні димові гранати)а також обмежувати рух ТС і громадян).

У зв'язку з цим варто відмітити, що у ВР також зареєстрований законопроект № 4016яким Микола Паламарчук пропонує внести зміни до Закону "Про міліцію" і Закон "Про внутрішні війська Міністерства внутрішніх справ України", встановивши заборона на створення спецподразедений міліції / військових частин спецпризначення внутрішніх військ, спеціальних моторизованих військових частин міліції і інших спецпідрозділів (у т. ч. у складі військових частин) інакше як шляхом прийняття ВР спеціального закону.

У такому законі визначаються кількість особового складу, місце постійної дислокації, функції, повноваження і правовий статус відповідного спеціального підрозділу.

У винятковим випадках для забезпечення громадського порядку на об'єктах і територіях, які мають особливе народногосподарське значення або постраждали від стихійного лиха, екологічного забруднення, катастрофи, Кабміном можуть створюватися тимчасові спеціальні підрозділи міліції на термін не більше 3 місяців. Після закінчення цього терміну таким тимчасовим спеціальним підрозділам міліції законом надається постійний статус або вони ліквідовуються.

Нагадаємо, діяльність спецпідрозділу "Беркут" врегульована зовсім нещодавно - відповідний наказ МВС був зареєстрований в Мінюсті 11 січня. Крім того, у ВР і раніше поступали проекти відносно заборони цього спецпідрозділу, а депутат Анатолій Гриценко разом з юристом Станіславом Батриным подали позов о замкнете "Беркуту".

Також читайте: Беркут, Сокіл, Барс і інші види правоохоронної фауни

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини