Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

КСУ зможе визнавати неконституційними дії органів влади?

27 січня 2014, 11:43
175
3
Реклама

Народний депутат Юрій Деревянко законопроектом № 4014 пропонує внести зміни до Закону "Про Конституційний Суд України", встановивши, що КСУ приймає рішення і дає укладення по справам відносно визнання дій (діяльності або бездіяльності) органів державної влади України, органів влади Автономної Республіки Крим і органів місцевого самоврядування неконституційними.

Свою ініціативу нардеп пояснює тим фактом, що Конституція України передбачає визнання неконституційними не лише актів, але і дій, тоді як Закон про КСУ не містить відповідних механізмів для реалізації цього права.

Підставами для прийняття Судом рішення про неконституційність дій органу влади і або нормативних актів являється:

- невідповідність їх Конституції України;

- порушення встановленою Конституцією України процедури розгляду, прийняття або набуття чинності правових актів і / або порушення встановленою Конституцією України процедури здійснення дій органом влади;

- перевищення конституційних повноважень при їх прийнятті і / або здійсненні правових актів і / або здійсненні дій органом влади.

КСУ може визнати неконституційними дії органу влади повністю.

У випадку якщо дії органу влади визнаються такими, що не відповідають Конституції України, вони оголошуються неконституційними з дня прийняття КСУ рішення про їх неконституційність. При цьому у випадку якщо визнано неконституційним діяльність органу влади, то така діяльність припиняється (Суд в рішенні повинен вказати процедуру такого припинення), а якщо неконституційною визнана бездіяльність органу влади, то орган влади зобов'язується КСУ зробити певні дії.

Матеріальний або моральний збиток, заподіяний физ- чи юрособам актами і діями, визнаними неконституційними, відшкодовується державою у встановленому законом порядку.

Крім того, пропонується доповнити Закон про КСУ Главою 19 "Особливості виробництва у справах, передбаченим п. 7 ст. 13 Закону". Згідно з цими змінами основою для відкриття конституційного провадження у справі є конституційне представлення, конституційне звернення з питання ухвалення рішення про конституційність дій органу влади.

КСУ не пізніше 5 робочих днів з дня вступу конституційного представлення і документів і матеріалів, які додаються до нього, відкриває в позачерговому порядку провадження у справі про надання укладення про дотримання конституційної процедури розслідування і розгляду справи про конституційність дій органу влади.

Відзначається, що звільнення посадовців органу влади, а також ліквідація, реорганізація органу, про конституційність дій якого подано конституційне представлення, не являється основою для закриття конституційного провадження у справі.

Рішення про конституційність дій органу влади приймається Судом впродовж 30 робочих днів. Рішення підлягає виконанню органом влади впродовж 10 днів з моменту його обнародування, а колегіальним органом влади - на наступному найближчому засіданні колегіального органу після обнародування рішення.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини