Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Пенсія, помилково перерахована на банківський рахунок, не підлягає поверненню за умови відсутності рахункової помилки, - ВСУ

Реклама

22 січня 2014 року ВСУ розглянув справу 6-151цс13предметом суперечки по якому було стягнення банком помилково перерахованої пенсії. "Ощадбанк" звернувся з позовом до пенсіонера, який відмовився добровільно повертати помилково перераховану на його поточний рахунок пенсію. Свій позов банк аргументував тим, що засоби на виплату пенсії від управління Пенсійного фонду не поступали. Згідно з матеріалами справи, "Ощадбанк", не перевіривши наявність на балансовому рахунку засобів, призначених для виплати пенсій за списком, без оформлення меморіального ордера зробив зарахування засобів на поточні рахунки пенсіонерів, у тому числі, на рахунок відповідача.

Відповідно до ст. 1215 Цивільного кодексу не підлягає поверненню безпідставно придбані зарплата і платежі, які прирівнюються до неї, пенсії, посібники, стипендії, відшкодування шкоди, заподіяної каліцтвом, іншим ушкодженням здоров'я або смертю, аліменти і інші грошові суми, надані фізособі як кошт для існування, якщо їх виплата зроблена физ- чи юрособою добровільно, за відсутності рахункової помилки з його боку і недобросовісної з боку набувача.

ВСУ дійшов висновку, що оскільки судами не встановлений факт недобросовісного приобретенияпенсионером отриманих коштів у розмірі 123 649 грн. 48 коп., що є пенсійною виплатою, призначеною йому Управлінням ПФУ, як не встановлена і наявність рахункової помилки, то відповідно до ст. 1215 ГК поверненню вказана сума не підлягає. Суд касаційної інстанції у справі, що переглядається, безпідставно не застосував до спірних правовідносин положення ст. 1215 ГК і у зв'язку з цим ухвалив незаконне рішення.

ВСУ зробив висновок, що безпідставно придбані особою засоби, що відносяться до виплат встановлених абзацом 2 частини 1 ст. 1215 ГК (зокрема, пенсія), за відсутності рахункової помилки з боку особи, добровільно провевшего їх виплату, і факту недобросовісної набувача, не підлягають поверненню.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини