Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Згода на обробку своїх персональних даних можна відкликати у будь-який момент

Реклама

Уповноваженим Верховної Ради з прав людини роз'ясненояк застосовувати Типовий порядок обробки персональних данихзатверджений наказом від 8 січня 2014 року № 1/02-14. Зокрема, вказано на неприпустимість отримання згоди особи на обробку непропорційно великої кількості його персональних даних. Роз'яснено, що навіть якщо особа дала згоду на обробку даних, частина з яких за своєю суттю не потрібна для досягнення поставленої мети, така обробка розглядатиметься як непропорційна і складе порушення законодавства про захист персональних даних. Також неприпустимо обумовлювати реалізацію законодавчо встановлених прав наданням обличчям згоди на обробку його персональних даних.

Особа, що дала згоду на обробку свих персональних даних, має право:

- змінити свої персональні дані. Зокрема, тільки само особа може ініціювати процес зміни імені, прізвища, адреси проживання і тому подібне. Жоден власник або розпорядник персональних даних не може впливати на персональні ці обличчя або змінювати їх на власний розсуд;

- здійснювати контроль за процесом їх обробки : з розумною періодичністю звертатися до власника, що здійснює обробку, і отримувати необхідну інформацію;

- у разі виявлення яких-небудь неточностей - звернутися з вимогою внести відповідні зміни в дані або звернутися із скаргою до Уповноваженого або до суду;

- у будь-який момент відкликати згоду на обробку своїх персональних даних. У такому разі власник повинен припинити обробку, тобто знищити або видалити персональних цих осіб, що відкликало свою згоду.

Омбудсман роз'яснила, що перш, ніж давати згоду на обробку персональних даних, необхідно отримати відповіді на такі питання:

1. Хто оброблятиме персональні дані? (назва власника персональних даних, його адреса, контактні телефони і так далі).

2. З якою метою оброблятимуться персональні дані? (мета має бути сформульована чітко і зрозуміло).

3. Які персональні дані оброблятимуться? (конкретний вичерпний перелік персональних даних особи, яких планується обробляти).

4. Які дії з персональними даними передбачає їх обробка? (збір, зберігання, передача, обнародування, знеособлення і так далі).

5. Хто є розпорядником персональних даних? Які права і повноваження розпорядника по обробці персональних даних?

6. Кому можуть бути передані персональні дані? З якою метою? На яких підставах?

7. Скільки часу персональні дані зберігатимуться у власника?

8. На яких умовах особа може відкликати згоду на обробку персональних даних і які наслідки такої дії?

У формі надання згоди на обробку персональних даних предусматрено, що згода дається на термін, необхідний для досягнення вказаних власником цілей, і може бути відкликане за заявою, спрямованою власникові.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини